Zwarte ooievaars op trek

Paul Bohre

29-08-2021 00:00:00

De zwarte ooievaar is in tegenstelling tot de gewone ooievaar een schuwe broedvogel die zich een groot deel van het jaar zelden buiten het bos of het moeras laat zien. De laatste jaren neemt hun aantal in ons land toe, vooral in augustus. Dan gaan de zwarte ooievaars op trek uit Noord- en Oost-Europa.

 

De zwarte ooievaars die we de komende weken in Nederland zien, zijn vooral vogels die op trek zijn naar het zuiden. Ze trekken in kleine groepjes en blijven geregeld enkele dagen rondhangen in geschikte voedselgebieden zoals de Oostvaardersplassen, Waterland, Nederweert of de Groote Peel.

Zwarte ooievaars op trek

Augustus is de maand om overtrekkende zwarte ooievaars te zien. Foto: iStock

 

Zwarte ooievaar op trek

Maar je kunt zwarte ooievaars op trek eigenlijk overal tegenkomen. De laatste dagen zijn ze bijvoorbeeld gezien in Overijssel, Gelderland, Limburg en Brabant, maar met oostenwind ook op plekken langs de kust. Maar de meeste kans heb je in het oosten en zuidoosten van het land. En dan zowel bij water als op een akker of grasland. Ze jagen op vissen als amfibieën, maar ook insecten zoals sprinkhanen. De jonge zwarte ooievaars zijn doorgaans tammer dan de oude vogels, en vliegen niet snel op.

 

Toekomstige broedvogel?

De zwarte ooievaars die door Nederland trekken komen vooral uit Denemarken, Noord-Duitsland, Polen en Tsjechië. Overwinteren doen ze – net als de meeste gewone ooievaars – in Afrika. De populatie groeit, vandaar dat we de laatste jaren steeds vaker zwarte ooievaars zien in Nederland. De zwarte ooievaar breidt zijn verspreidingsgebied al jaren uit richting Nederland. In de aan ons land grenzende Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen dijt de verspreiding uit naar het westen. De populatie in België is de broedpopulatie in de Ardennen eveneens fors gegroeid, naar meer dan honderd paren. Al jaren hopen Nederlandse vogelliefhebbers dat de zwarte ooievaar gaat broeden in Nederland. Maar een broedpoging is nog steeds niet vastgesteld. Dus voorlopig moeten we het eerst nog even doen met de vooral jonge vogels.

Zwarte ooievaars op trek

Jonge zwarte ooievaar die van de week landde in het Binnenveld bij Wageningen. Foto Roots lezer Peter Pfeifer

 

Verschil jong en oud

Verschil oude en jonge zwarte ooievaar: de oude vogels hebben een rode snavel en rode poten, en een paarsgroene glans over de zwarte veren, de jonge vogels hebben een dofgroen verenkleed en grijsgroene snavel en poten.

 

Kijk op Waarneming.nl voor de meest recente waarnemingen van zwarte ooievaars.

Vind je vogels kijken leuk, ga dan eens mee met een van de Roots vogelweekends of midweek naar Texel en Vlieland.

In het Vogelmagazine najaar 2019 staat een super interessant artikel over ooievaars. Dit nummer is nog steeds na te bestellen. Het nieuwste Vogelmagazine najaar 2021 is zojuist verschenen en echt een aanrader. Tijdens met gratis verzendkosten als je ‘GRATIS’ intikt bij de kortingscode!

Leuk weetje: hoe en waarom komen ooievaar van ver af op vers gemaaid gras?

Recente Editie

Meer Vogels