Marker Wadden bekroond met Dutch Design Award

Daniël Mulder

26 October 2021 .

Vogelkijkut op Marker Wadden

Eilandenarchipel de Marker Wadden heeft de Dutch Design Award gewonnen. Het ontwerp van de vijf nieuwe natuureilanden in het Markermeer won in de categorie ‘Habitat’.

Volgens een oud gezegde schiep god de aarde, behalve Nederland, want dat deden de Nederlanders zelf. Een mooi voorbeeld is de Marker Wadden. Dit eilandenrijkje in het Markermeer, dat is aangelegd onder aanvoering van Natuurmonumenten, werd op 8 september 2018 officieel geopend voor het publiek. Recent werd bekend dat de natuureilanden niet alleen gewaardeerd worden door dieren en planten, ook de designwereld is ervan gecharmeerd. Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft namelijk de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de categorie ‘Habitat’.

Marker Wadden bekroond

De DDA bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Volgens de jury is de “Marker Wadden is een urgent en voorbeeldstellend project: een indrukwekkende, niet-mensgerichte benadering, die de vormgeving van het landschap dan ook grotendeels overlaat aan de natuur.”
Het natuurgebied bestaan uit vijf eilanden die met zand, slib en klei uit het Markermeer zijn aangelegd. Het doel is de biodiversiteit in het meer verhogen. Het is een oord voor vogels, vissen, insecten en planten. Het maakt deel uit van nationaal park Nieuw Land. Ook de Oostvaardersplassen zijn onderdeel van Nieuw Land.

Meer over deze natuureilanden

  • Begin dit jaar werd bekend dat het eilandenrijk er nog twee natuureilanden bij krijgt. Op de eerste vijf aangelegde eilanden gaat het zo goed met de natuur, dat is besloten om ongeveer 3 km2  extra natuur onder en boven water aan te leggen.
  • Lees ook ons natuurblog over de opening van dit gebied.

Foto’s: Daniël Mulder


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wadden