Voorlopig geen stroomkabel dwars door Schiermonnikoog

Daniël Mulder

7 December 2021 .

voorlopig geen stroomkabel door schiermonnikoog

De aanleg van een stroomkabel dwars door het eiland Schiermonnikoog lijkt van de baan. Om energie, opgewekt door windturbines boven de Waddeneilanden, naar het vaste land te krijgen was er een plan om een kabel door het eiland heen te trekken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt nu alternatieven.

wulp

Wulp. Foto: Marcel van Kammen

Het leverde dit voorjaar een storm van protest op: de aanleg van een stroomkabel dwars door de kwetsbare natuur van zandplaat De Balg op Schiermonnikoog. De kabel is nodig om de stroom van een nieuw windmolenpark, die 67 kilometer ten noorden van het eiland wordt aangelegd, te transporteren naar de Eemshaven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en netbeheerder Tennet wilden de kabel dwars door het oostelijk deel van het eiland aanleggen. Vanuit de gemeentelijke politiek en natuurorganisaties was daar veel verzet tegen. Ook werd er een petitie gestart.

Stroomkabel verplaatsen

Volgens Omrop Fryslân zet het ministerie nog niet volledig een streep door de plannen. Wel kijkt het naar alternatieven. Het ministerie heeft momenteel een sterke voorkeur om de kabel via de oostelijke weg aan te leggen, waar een drukke vaargeul ligt met meer leidingen.

In een persbericht van de Waddenvereniging laat project-medewerker Frank Petersen weten blij te zijn dat EZK naar alternatieven gaat kijken. “De minister noemt dat natuurlijk een heroverweging, maar eigenlijk betekent dat: ik had het gewoon niet goed, het moet anders. En daar zijn wij heel blij mee.”

voorlopig geen stroomkabel door schiermonnikoog

Meer berichten over Schiermonnikoog en de Wadden

  • Theo Bosboom en Johan van der Wielen leggen uit waarom de plannen voor een stroomkabel door Schiermonnikoog niet goed zijn.
  • Zeealsem is een zeldzame kwelderplant, maar niet op Schiermonnikoog.
  • Voorlopig geen graafmachines dus op Schiermonnikoog. Maar hoe zit met de levende graafmachines uit de natuur: mollen. Leven die eigenlijk op de Waddeneilanden?

Nu verkrijgbaar: Roots van december 2021

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots daarom snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wadden