5 bijzondere foto’s (die niemand nog zag) uit onze zomerwandelingen

Daniël Mulder

19 July 2021 .

Roots publiceert maandelijks een wandelreportage, inclusief routekaart. De beste natuurfotografen gaan voor ons wandelen om die routes te fotograferen. Maar lang niet alle beelden die ze leveren, verschijnen in Roots. Zonde, want prachtige foto’s blijven zo ongezien. Daarom selecteren we 5 unieke beelden uit onze reportages met zomerwandelingen. Met als bonus: 5 wandelroutes.

1 Zonsopkomst in het Fochteloërveen

In Drenthe ging natuurfotograaf Niels Kooyman voor Roots op pad om het Fochteloërveen te fotograferen. In dit hoogveengebied zag hij kraanvogels en in de nabijgelegen strafkolonie Veenhuizen komt hij erachter dat wandelen een vleugje landlopersgevoel biedt. Het mooiste moment was echter in de ochtend toen de zon net opkwam en hij dit beeld maakte vanaf grote hoogte. Bekijk voor meer natuursfeer ook onze video. Zin om hier te wandelen? De gps-track van de 16 km tellende route kun je hier gratis downloaden.

Foto: Niels Kooyman

2 Vlinderwandelen langs de Ruiten Aa

Het vernieuwde beekdal van de Ruiten Aa vormt de ruggengraat van het Groningse Westerwolde. En de kleinschalige landschappen rond Sellingen behoren tot de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Logisch, want je vindt er akkers, heide, bosjes en vennen. Maar ook bloemrijke weilanden, zo zag natuurfotograaf Edwin Giesbers. Bekijk onze sfeervideo en ga daarna lekker wandelen in dit rustige stukje Nederland. Bekijk hier de route van 10 km of download gratis de gps-track.

zomerwandelen

Foto: Edwin Giesbers

3 Verstilling in Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

In het Brabantse Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide gingen we op zoek naar de stilte. Fotograaf Theo Bosboom, die graag op IJsland fotografeert, nam de uitdaging aan om de stilte en verstilling in beeld te brengen. Deze foto haalde de reportage uiteindelijk niet omdat ganzen (let ook even op de luchtballon) zelden zwijgend overvliegen. Maar toch is het een heerlijke rustgevende foto, die een plek verdient in dit overzicht. Bekijk hier de routekaart en download de gps-track.

Zomerwandelen

Foto: Theo Bosboom

4 Zomerwandelen in nationaal park Lauwersmeer

De Lauwerszee werd in mei 1969 afgesloten, het vormde de geboorte van het Lauwersmeer. Ruim 50 jaar later verkent Roots de oevers van het Lauwersmeer en ontdekt dat de voormalige zeebodem barst van het leven: van zeearenden tot orchideeën. Fotograaf Marcel van Kammen, die vooral actief is als natuurfotograaf in de noordelijke provincies, zag tijdens het maken van de reportage ook nog wielewalen. Ben je in de buurt, wandel dan deze route van 10 km.

Zomerwandelingen

Foto: Marcel van Kammen

5 De verborgen schatten van landgoed Eerde

Voor een rondje rondom de meanderende Regge is kasteel Eerde een perfecte startplek. In het Overijsselse coulisselandschap leven bijvoorbeeld reeën en op de akkers groeien en bloeien akkerbloemen. Alsof je wandelt in een negentiende-eeuws schilderij. En laat die sfeer nou net iets zijn voor Ernst Kremers, die kan schilderen met zijn camera. De route van 11 km is trouwens ook een absolute aanrader. Download hier de kaart of de gps-track.

Zomerwandeling

Foto: Ernst Kremers

Meer zomerwandelingen

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je onze nieuwste wandelroute rond Haastrecht. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt (binnen NL) geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen