5 redenen waarom buiten zijn goed is voor je gezondheid

Marloes Blom

20 december 2023 .

buiten gezondheid

Early, cold winter morning at the Posbank in the Netherlands with a rising sun over a beautiful landscape. HDR

Onze levens worden steeds drukker, waardoor we soms vergeten om tijd in de buitenlucht door te brengen. En dat is jammer, want buitenactiviteiten bieden talloze voordelen voor onze fysieke én mentale gezondheid. Wij zetten alle voordelen voor je op een rijtje, waarmee we je hopelijk aanmoedigen om dagelijks genoeg tijd buiten door te brengen.

– Deze advertentie kwam tot stand in samenwerking met Independer –

Voordeel 1. Verbeterde fysieke gezondheid

Of je nu wandelt, fietst, rent of gewoon actief bezig bent: de buitenlucht moedigt beweging aan, wat een positieve impact heeft op je fysieke gezondheid. Zulke lichamelijke activiteiten helpen bij gewichtsbeheersing, het verbeteren van je conditie en het versterken van je spieren. Ook zorgt blootstelling aan zonlicht ervoor dat je vitamine D opneemt, wat belangrijk is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.

Een leuk weetje: sommige zorgverzekeraars hebben apps waarmee je punten kunt verzamelen door te bewegen. Deze kun je vervolgens inwisselen voor een leuke beloning, zoals soms korting op je premie. Zo levert het bewegen in de buitenlucht nóg meer voor je op! In de zorgvergelijker kun je meerdere zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en zien of zij zo’n app hebben.

Voordeel 2. Stressvermindering en mentale welzijn

De natuur heeft een rustgevend effect op onze geest. Het helpt stress te verminderen en verhoogt ons gevoel van welzijn. Studies hebben aangetoond dat buiten zijn de productie van stresshormonen vermindert en ons helpt ontspannen. Het groen van de natuur, het ruisen van bladeren en het gezang van vogels kunnen onze geest tot rust brengen en angst verminderen. Regelmatige blootstelling aan de natuur wordt soms zelfs in verband gebracht met een verhoogd gevoel van geluk en zelfvertrouwen.

Voordeel 3. Verbeterde concentratie en creativiteit

Tijd spenderen in de buitenlucht kan ook een positieve invloed hebben op je cognitieve vaardigheden. Zo bevordert het bijvoorbeeld concentratie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Zo kan een frisse neus halen onder werktijd wonderen doen!

Voordeel 4. Sociale verbondenheid

Of je nu gaat wandelen, kamperen of gewoon in het park gaat picknicken: deze activiteiten in de buitenlucht zijn nóg leuker als je ze samen met iemand doet. Dit is een goede manier om de relatie met je dierbaren te versterken én te kletsen over alles wat je bezighoudt.

Voordeel 5. Buitenlucht is gezonder

Moderne huizen hebben vaak een slechte luchtkwaliteit, omdat ze dicht worden geïsoleerd. Maar eigenlijk in alle huizen is de luchtkwaliteit een stuk minder goed dan buiten, doordat we bijvoorbeeld dagelijks koken waarbij fijnstoffen vrijkomen. Belangrijk dus om genoeg tijd in de frisse buitenlucht door te brengen, om verse zuurstof binnen te krijgen en je lichaam te zuiveren.

Geniet van de natuur

Tijd in de buitenlucht doorbrengen is een goede manier om je gezondheid te verbeteren. Of je nu kiest voor een stevige wandeling in het bos, een fietstocht door het platteland of gewoon tijd doorbrengt in je eigen achtertuin: de voordelen zijn eindeloos! Dus waar wacht je nog op? Trek je schoenen aan, ga naar buiten en geniet van al het goede dat de natuur te bieden heeft!

buiten gezondheid


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen