Wandelen door het Bentwoud: de ontdekking van een jong bos

Daniël Mulder

15 October 2020 .

Bentwoud

Tussen Boskoop en Zoetermeer ligt het grootste bos van de Randstad: Bentwoud. Twintig jaar geleden werden de eerste bomen van dit bos aangeplant in voormalige akkerbouwgrond. Inmiddels kun je er eindeloos wandelen of je maakt, zoals journalist Idde Lammers deed, een natuurommetje van 5 kilometer.

Bentwoud

Wandelaar in het Bentwoud. Foto: Idde lammers

Het is nog vroeg. Geholpen door de opkomende zon ontwaakt het Bentwoud. Het korte gras op het onverharde pad, de afstervende kruidenlaag aan weerszijden van de route, het struweel en de bodem zijn nog berijpt door de lichte vorst van vannacht. Het zal niet lang duren voordat de ijskristallen het afleggen tegen de zonnestralen die het Bentwoud een gouden sluier geven. De putters zijn ook al wakker. In een groepje struinen ze de kaardenbollen af om zaad te eten. Met hun snelle, opgewekte roepjes houden ze contact met elkaar. ‘Piet-ik, piet-ik’, klinkt het om me heen.

Bentwoud

Putter. Foto: iStock

Een letterlijk hoogtepunt

Ik bereik Landgoed Bentwoud. In tegenstelling tot het 8 km2 grote Bentwoud is dit landgoed niet in beheer bij Staatsbosbeheer, maar eigendom van textielgigant Zeeman. Sinds begin dit jaar mag het ‘Laarzenpad’ over de heuvel op het landgoed lopen. Een mooie toevoeging aan de route, want in het biljartlaken-strakke gebied biedt die heuvel een ongekend uitzicht.

“Door de zandige, schrale grond komen hier veel plantensoorten voor, die je in de rijke gronden van het Bentwoud niet ziet”, vertelt boswachter Jonathan Meeuwis van Staatsbosbeheer. “In de zomer zie je hier bij iedere stap tien icarusblauwtjes opfladderen. We voeren een verschralingsbeheer door de graslanden te maaien en het maaisel af te voeren. Hierdoor wordt de grond in de loop der jaren steeds voedselarmer en krijgen meer plantensoorten en insecten een kans. Dit zal overigens nog wel even duren. Het Bentwoud is aangelegd op een van de rijkste akkerbouwgronden in Nederland.”

Bentwoud

Uitsnede van de kaart van de route door het Bentwoud.

Praktisch: natuurommetje Bentwoud

Het startpunt van dit Zuid-Hollandse natuurommetje is de P-plaats Bentwoud-Noord, aan het Tankvalpad tussen Benthuizen en Boskoop (bij de rotonde waar de N209 overgaat in de N455). Vanaf de parkeerplaats volg je het Laarzenpad dat is gemarkeerd met blauwe paaltjes. De kaart van de route en de gps-track vind je hier. In verband met zaagwerkzaamheden kan de route wellicht enigszins aangepast zijn. Volg dan de omleidingsroute. Meer info staat op de site van Staatsbosbeheer.

Zin in nog een natuurommetje?

Kijk dan eens in ons overzicht op onze website.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen