Wandelpaden als balsem voor de ziel

Daniël Mulder

8 December 2022 .

Het maken van een lange wandeltocht zorgt niet alleen voor rust en stilte in je lichaam; na een flink aantal kilometers kijk je ook anders naar de wereld om je heen. Roots selecteert 3 paden die extra aandacht hebben voor troost en bezinning.

Walk of wisdom

‘Zet je telefoon op onbereikbaar en ga op pad’, daarmee opent de website van het wandelpad Walk of Wisdom. De route, ingeklemd tussen de Maas en de Waal, loopt rond Nijmegen en is een ‘door de natuur geïnspireerde pelgrimsroute van ongeveer een week lopen’. Het grotendeels onverharde pad van 136 km knoopt veel natuurgebieden aan elkaar en biedt naast rivierlandschappen ook bossen en heuvels, zoals de Sint Jansberg. De natuur speelt tijdens het wandelen een grote rol, want, zo staat op de site, de ‘Walk of Wisdom is opgezet vanuit liefde voor de natuur. De mens stamt af van de natuur, is onderdeel van de natuur. De natuur biedt troost en rust’. Om je op weg te helpen vind je op de website een heuse handleiding voor de moderne pelgrim. Deze handleiding is gratis te downloaden via: walkofwisdom.org.

Het grotendeels onverharde pad van 136 km knoopt veel natuurgebieden aan elkaar en biedt naast rivierlandschappen ook bossen en heuvels . Foto: Paul Spierings

Pelgrimspad 1 en 2

Door Nederland slingert een langeafstandsroute die het Pelgrimspad heet. Het pad is opgesplitst, in deel 1 en deel 2. De route start in Amsterdam en gaat via het Groene Hart naar Den Bosch. Daar begint het tweede deel en uiteindelijk kom je uit in Maastricht. Het pad is in totaal 456 km lang. Officieel is het geen historische pelgrimspad, maar het traject voert je onderweg wel langs allerlei spirituele plaatsen.

Info: wandelnet.nl/pelgrimspad-deel-1 en wandelnet.nl/pelgrimspad-deel-2.

Foto: Luuk Gijselhart – Wandelnet

Gelukkigerwijspad

“Op het Gelukkigerwijspad staat het vinden van jouw eigen ritme voorop”, vertelt Wilco Kruijswijk, bedenker en maker van het pad. “De kernwaarden van het pad zijn interne reflectie, contact met andere mensen en je omgeving. Niet de buitenwereld bepaalt hoe ver je loopt, dit pad vraagt je vooraf stil te staan bij je eigen wensen en de energie die je hebt om te wandelen.”

Zoek je meer bezinning?

In de nieuwe Roots vind je in totaal 6 bezinningspaden

Het 125 km tellende wandelpad start en eindigt in Amersfoort. Waarom daar? “In de 15e eeuw was Amersfoort een beroemde pelgrimsstad. Ik vind het mooi om die traditie nieuw leven in te blazen in deze onrustige tijd”, legt Kruijswijk uit. Het pad is wellicht het beste te omschrijven als een hedendaagse pelgrimstocht. Onderweg vind je her en der schrijfboeken die Kruijswijk het Meldpunt Geluksmomenten noemt. “Daar kun je je mooie momenten delen met andere wandelaars van het Gelukkigerwijspad.” Wie het pad wil gaan lopen krijgt een pakket thuisgestuurd met daarin onder meer de wandelgids, maar ook ansichtkaarten waar spreuken op staan en een geluksmunt. “Dat is een doorgeefmunt die je onderweg aan iemand kunt geven die je geluk toewenst.” Meer info: gelukkigerwijspad.nl.

Het 125 km tellende Gelukkigerwijspad start en eindigt in Amersfoort. Foto: Wilco Kruijswijk

De nieuwste wandelroute van Roots

De schilder Vincent van Gogh heeft een eigen kei gekregen op de Strijbeekse Heide in Noord-Brabant. En dat is niet voor niets. Met een stuk of vijf vennen heeft dit heidegebied beslist iets schilderachtigs. Als extraatje loop je tijdens deze nieuwe Roots-wandeling ook nog langs de aangelegde vijvers van twee nabijgelegen landgoederen. Plus: een mooie lezersaanbieding.

Roots december/januari

Wat je allemaal leest in de extra dikke Roots december/januari

  • Vogels op trektocht voor hun favoriete snack: rijpe bessen
  • Het heelal door de James Webb Space Telescope
  • Winterwandeling rond de Strijbeekse Heide (+routekaart)
  • Natuurommetje door de Stille Kern
  • In de ban van de mol
  • De 12 meest bijzondere waarnemingen in 2022
  • 5 topspots voor goudhaantjes
  • Getest: de populairste potjes vogelpindakaas

En nog veel meer. Bestel deze extra dikke Roots makkelijk en snel via de webshop (je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten).

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen