De geheimen van wandelparadijs Kroatië

Marloes Blom

14 April 2023 .

wandelparadijs Kroatië

De azuurblauwe kustlijn is zomers een populaire vakantiebestemming, maar het achterland van Kroatië baadt in diepe rust. De natuur gaat er zijn gang in zeldzaam mooie natuurparken die onderdak bieden aan bijzondere dieren, waterpartijen en vegetatie. Wandelroutes wijzen je de weg in de wildernis.

– Deze advertentie kwam tot stand i.s.m. het Kroatisch Verkeersbureau –

Kroatië telt 20 nationale parken en natuurparken, meer dan duizend eilanden en bijna 6.000 km kustlijn. De glooiende heuvels, sprookjesachtige dorpjes en eeuwenoude bossen zijn nog onaangetast door het toerisme. In het binnenland liggen de meest ongerepte gebieden van Kroatië: de regio Slavonië in het oosten (niet te verwarren met Slovenië) en centraal Kroatië met de stad Zagreb. Ten zuiden van Zagreb ligt Nationaal Park Plitvice, een schitterend natuurgebied dat 16 azuurblauwe meren telt en eindeloos veel watervallen. Je kunt er op ontdekkingstocht via houten loopbruggen, paden en bootjes.

Een andere prachtig nationaal park met watervallen is Nationaal Park Krka, dat minder bekend is maar zeker zo bijzonder. De biodiversiteit van dit park is deels nog onontdekt, hoewel er al 860 plantensoorten zijn gedetermineerd. Sommige komen alleen hier voor. Langs de oevers liggen moerassige weilanden, waar amfibieën en vogels fourageren. ‘s Zomers bloeit er de lavendel, die veel bijen trekt. Zowel in Plitvice als in Krka kun je 150 soorten vogels spotten, zoals ijsvogels, reigers en uilen. Langs de oevers verschuilen zich otters, wolven en vossen.

Nationaal park Plitvice is een schitterend natuurgebied met azuurblauwe meren en eindeloos veel watervallen. Foto: Luka Esenko
Visovac, Nationaal park Krka. De biodiversiteit van dit park is deels nog onontdekt, wel zijn er al 860 plantensoorten gedetermineerd. Foto: Zoran Jelača

Slavonië en centraal Kroatië

Slavonië kleurt oker, groen, zilverblauw en turquoise. Elk seizoen geven de eikenbossen, rivieren en meren een andere kleur aan het landschap. Deze regio herbergt prachtige natuurparken als Kopački rit, UNESCO Geo Park papuk, Lonjsko polje en Žumberak. Kopački rit biedt een veilige haven aan 285 zeldzame vogelsoorten. In het natuurpark Lonjsko polje ligt het enige ‘ooievaarsdorp’ van Europa. Er nestelen meer ooievaars dan er mensen wonen! De glooiende heuvels, bossen en wijngaarden van Centraal Kroatië zijn het jaarrond een oase van rust. De rivieren Sava, Drava en Mura bieden verkoeling in de zomerse hitte.

Ten noorden van Zagreb liggen de romantische middeleeuwse steden Koprivnica en Varaždin, landhuizen zoals het Trakošćan-kasteel en thermale baden. De ruïnes van Medvedgrad zijn een van de populairste locaties op Medvednica. De Medvednica-berg, in de hooglanden van Zagreb, is bedekt met een dicht bos van beuken, eiken, kastanjes en dennen. Er ligt een groot netwerk van wandelroutes langs ravijnen, grotten, watervallen, oude mijnschachten en kleine pittoreske kerkjes. Rond de top van de berg, Sljeme, bevinden zich berghutten waar je kunt uitrusten en nieuwe energie opdoet voor de volgende etappe.

In Slavonië liggen prachtige natuurparken, zoals Kopački rit. Foto: Ivo Biočina
Kopački rit biedt een veilige haven aan 285 zeldzame vogelsoorten, waaronder aalscholvers. Foto: Saša Pjanić
UNESCO Geo Park papuk. Foto: Ivo Biočina
In natuurpark Lonjsko polje ligt het enige ‘ooievaarsdorp’ van Europa. Foto: Zoran Jelača

Ravijnen en wijngaarden

Ten westen van Zagreb ligt het natuurpark Žumberak. Hoog in de bergen wonen de oorspronkelijke bewoners. Hun huizen klampen zich vast aan de steile hellingen. Overal in de omgeving priemen de torens van hun kerkjes door het loof van de bomen, zelfs op de 1.202 meter hoge Sveta Gera. De Kroatische bergen zijn niet hoger dan 2.000 meter, maar de verscheidenheid aan landschappen maakt ze buitengewoon interessant. De toppen zijn vrij gemakkelijk te bereiken, zowel te voet over de bospaden als klimmend langs de rotswanden. Daardoor is de wildernis van Kroatië even spannend als toegankelijk.

Het landschap van Žumberak maakt deel uit van de Pannonische Vlakte, die is gevormd door karstformaties. Je komt er diepe ravijnen tegen, wild stromende riviertjes, watervallen en bloeiende weiden. De uitlopers van de hoogvlakte van Samobor zijn lieflijker. Wijngaarden sieren de zonovergoten hellingen van Plešivica. Ook de oude forten in de omliggende heuvels gaan mooi op in het landschap, zoals het oude centrum van Samobor. Zin in een uniek wandelavontuur? Lees hier meer over de wonderen van de natuur in Kroatië.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners