De 6 mooiste wandelfoto’s uit de Roots-routes van 2019

Daniël Mulder

24 December 2019 .

Wandelfoto's

Roots publiceert maandelijks een nieuwe wandelroute. Voor deze wandelreportages sturen wij speciaal natuurfotografen op pad, die de wandeling in beeld brengen. Dat leverde een heleboel fraaie en inspirerende wandelfoto’s op. Uit de oogst van 2019 kiest wandelredacteur Daniël Mulder 6 wandelfoto’s, die je doen verlangen om eropuit te trekken.

1. Landgoederen ‘t Harde / Gelderland / 17 en 11,5 km

Aan de rand van de Veluwe liggen bij ’t Harde de landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg. Via imposante bomenlanen en beschutte paadjes wandel je door een monumentaal landschap waar de tijd al eeuwen is gestold.
Download gratis de gps-track.

Ernst Kremers was op zandverstuiving De Zoom bij ‘t Harde toen hij in een felle sneeuwbui belandde. Na de ‘sneeuwstorm’ maakte hij deze foto. De zandverstuiving passeer je bij de lange route.

2. Beekdal bij Beetsterzwaag / Friesland / 17,9 en 11,3 km

Bij Friesland denk je wellicht aan weidevogels of watervogels, aan meren en aan groene velden. Maar in het brede beekdal van het Koningsdiep bij Beetsterzwaag liggen bossen, vennen en heideveldjes. Daar kondigt het voorjaar zich aan met baltsende bosvogels. Download gratis de gps-track.

Marcel van Kammen ging op pad om het beekdal van het Koningsdiep vast te leggen. Van dit beeld krijg je alweer zin in het voorjaar.

3. Dwars door het Gulpdal / Limburg / 15,5 km

In het diepe zuiden van Limburg slingert de Gulp door een kleinschalig landschap, omzoomd door bloemrijke weiden en heerlijk geurende bloesemwolken. Hier dwaal je over de steile paden van het Bovenste Bos en verken je de oevers van het bergbeekje de Gulp. Download gratis de gps-track.

Fotograaf Bob Luijks weet wel wat wandelaars willen: fijne uitzichten. Deze maakte hij tijdens een route door het Gulpdal in Limburg.

4. Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide / grens Noord-Brabant en België / 10,5 en 15,4 km

In Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide zorgen kwakende kikkers, blatende schapen en gonzende bijen voor stilte. Wie heel goed luistert, hoort zelfs de activiteit in een mierenhoop. Download gratis de gps-track.

Hier wil je toch wandelen, bij zulk mooi licht? Fotograaf Theo Bosboom zag het en legde het vast. Het beeld ademt ook nog eens stilte en dat klopt. Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is een officieel stiltegebied.

5. Over de Amerongse Berg / Utrecht / 9,4 km

Tijdens een boswandeling over de Amerongse Berg sta je vanzelf stil bij de rol van bomen in Nederland. Bomen liggen er namelijk in keurige stapels als bouwmateriaal langs het wandelpad, maar ze vormen ook een bron van leven voor onder meer spechten en paddenstoelen. Download gratis de gps-track.

Het Amerongse Bos is ideaal voor een fijne wandeling, zeker in de herfst. Edwin Giesbers wist het heuvelachtige karakter van het gebied mooi te vangen.

6. Noordhollands Duinreservaat bij Egmond-Binnen / Noord-Holland / 14,7 en 9,5 km

De kustduinen bij het Noord-Hollandse Egmond-Binnen lopen over van natuur en historie. Het bijzonderste deel is in het voorjaar slechts toegankelijk voor broedvogels, maar nu is het geopend. Heerlijke uitwaaiwandeling. Download gratis de gps-track.

Een slingerpaadje dat verdwijnt tussen de duinen. Op het pad een wandelaar. Niels Kooyman, die zowel schrijft en fotografeert voor Roots, maakte deze fijne ‘wandelverlangenfoto’.

 

Een overzicht van alle Roots-wandelingen en natuurommetjes vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen