E-paden: ken jij deze Europese snelwegen voor wandelaars al?

Daniël Mulder

28 February 2019 .

E-pad

Het Pieterpad telt bijna 500 km en het Noordzee Kustpad zelfs 725 km. Deze langeafstandspaden lopen allebei dwars door Nederland en houden op bij de grens. Maar wist je dat je daarna gewoon lekker verder kunt wandelen op een E-pad?

Wandelnet beheert het gros van de langeafstandwandelpaden (law’s) in Nederland. Deze paden doorkruisen meerdere provincies en trekken jaarlijks zo’n 1,2 miljoen wandelaars. Deze law’s zijn wit-rood gemarkeerd (of geel-rood voor de streekpaden) en sluiten aan op het internationale netwerk van de Grote Routepaden (België) en Fernwanderwege (Duitsland). En de Duitse en de Belgische netwerken sluiten  weer aan bij hun buurlanden. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nederland via het Pelgrimspad helemaal doorlopen naar Santiago de Compostela.

E-paden in Europa

Op basis van alle Europese netwerken zijn er twaalf E-paden (van E1 tot E12) ontwikkeld, die de landen van de Noordkaap naar Kreta en van de Atlantische Oceaan tot de Karpaten en de Zwarte Zee met elkaar verbinden. De E1 loopt bijvoorbeeld van Noorwegen naar Italië en telt 7.980 km, daar heb je dus wel enige maanden vakantie voor nodig om die te wandelen. Of wat te denken van de E4 van Portugal naar Cyprus, een pad van maar liefst 12.000 km. Wanneer je gemiddeld 30 km per dag loopt, moet je 400 dagen achter elkaar wandelen om het pad te voltooien.

E-padNieuwe bordjes

Straks wordt het makkelijker om de weg te vinden op de twaalf Europese snelwegen voor wandelaars. Er wordt momenteel namelijk gewerkt aan een uniforme markering voor de E-paden: een blauw schild met de gele sterren van Europa met in het midden de letter E en het bijbehorende nummer van de E-pad. Wie het allemaal wat veel kilometers vindt, kan natuurlijk ook gewoon kiezen voor een kaw, een korteafstandwandeling. Bij Roots hebben we er genoeg uitgestippeld, kijk maar eens naar het overzicht.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen