Natuurommetje: Helderse Duinen zijn stokoud én gloednieuw

Daniël Mulder

17 January 2021 .

Helderse Duinen

Voor dit natuurommetje verkent Roots de Helderse Duinen onder Den Helder en Huisduinen. Je vindt hier niet alleen een weids landschap en diverse vergezichten. In de winter wemelt het hier van de vogels.

Het wandelpad kronkelt omhoog en omlaag richting de Grafelijkheidsduinen. Daar word je direct getrakteerd op de eerste van vele fraaie vergezichten die dit natuurommetje telt. Aan de horizon steekt de karakteristieke rode vuurtoren Kijkduin (in de volksmond Lange Jaap genoemd), de vuurtoren van Den Helder, kaarsrecht omhoog. Deze duinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen.

Helderse Duinen

Ten zuiden daarvan liggen de Donkere Duinen. Die zijn ontstaan vanuit het kleine Waddeneiland Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu een duinmeer, de Harmplas. Naast deze plas liggen in het gebied nog zeker dertig kleine poelen. Ze zijn ontstaan door bominslagen in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf een wat hoger uitkijkpunt op het duin zie je er door de verrekijker enkele liggen. Ze zijn opvallende kogelrond.

Volop vogeltrek

De Helderse Duinen in Noord-Holland is een aaneenschakeling van een paar natuurgebieden: Donkere Duinen, Grafelijkheidsduinen, Refugium en Mariëndal. Om de terreinen gevarieerd en open houden, laat beheerder Landschap Noord-Holland hier Schotse hooglanders en koniks grazen. De hooglanders komen tot vlak bij de afrastering en laten zich goed bekijken. De wilde koniks houden altijd wat meer afstand.

Helderse Duinen

Kijk vanaf maart ook uit naar de roodborsttapuit…

De Streepjesberg

Achter Fort Kuikduin kronkelt het pad weer verder. Eerst langs Huisduinen, later langs de sportvelden en binnenduinen van Nieuw Den Helder. Je passeert een grillig eikenbos, waar diverse gaaien bezig zijn eikels te begraven als wintervoorraad. Op de achtergrond klinkt de lachende roep van de groene specht.

Even later volgt de Streepjesberg, met zijn 25 meter de hoogste berg van Den Helder. De duinen staan hier vol met rendiermos. Eigenlijk is dit geen mos, maar een korstmos, vooral bekend van de kerststukjes. Maar hier groeit het werkelijk overal, een goed teken. Vanuit het bos passeer je het zogenoemde Refugium, een nieuw natuurgebied. Enkele jaren geleden werd op deze velden nog volop gesport…

Vanuit de uitkijktoren zie je het Mariëndal liggen, waarlangs het laatste stukje van de route voert. Over uitgestrekt gesproken. Je kijkt hier uit over een in 2005 ontwikkeld natuurgebied. Hier zijn geen paden aangelegd, je mag er gewoon struinen waar je wilt. Voor wie nog genoeg energie over heeft…

Natuurommetje – Helderse Duinen (4 of 8 km)

Je kunt de Helderse Duinen van verschillende kanten betreden. Het makkelijkst qua parkeren is om te beginnen vanaf de parkeerplaats van Strandslag 03 Duinoord/Duinoord’s Steakhouse. Adres: Jan Verfailleweg 622, Den Helder. Volg de rode en blauwe pijlen via de aangegeven knooppunten.

Nieuwsgierig naar meer natuurommetjes?

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen