Natuurommetje: de hotspots van het Reestdal

Daniël Mulder

18 June 2020 .

Reestdal

Roots wandelt iedere maand een natuurommetje. Voor juni tippen we een route door het Reestdal bij Oud Avereest. Onderweg zie je verschillende natuurhotspots met onder meer akkerbloemen, vennen en een roerloze Reest. Bekijk hier alvast de route of download de gps-track.

Hotspot 1: bezoekerscentrum De Wheem

Reestdal

Bezoekerscentrum De Wheem. Foto: Daniël Mulder

Oud Avereest is zo’n typisch buurtschapje in het Overijssels Reestdal. Een verzameling huizen en wat boerderijen rond een goed gerestaureerde kerk, die vermoedelijk al sinds 1236 het landschap domineert. Rond de torenspits, die ruim 150 jaar geleden is herbouwd, cirkelt in stilte een kauw. Tegenover de kerk ligt bezoekerscentrum De Wheem. Het vormt het vertrekpunt van dit natuurommetje. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een boerderij. Ooit woonde hier de pastoor. Toen werd het een herberg en nu heeft Landschap Overijssel er een bezoekerscentrum van gemaakt.

 

Hotspot 2: kleurige akkerbloemen

Reestdal

Korenbloem. Foto: Bas Meelker

Na de kerk en de begraafplaats wandel je direct al in het Reestdal. Een schemerig bospaadje, dat de sfeer van een onderaardse gang ademt, voert je zonder omwegen het gebied binnen. Dan ineens blond lentelicht en een tarweveld met daartussen korenbloemen en klaprozen. Een hemels veld vol licht en kleur. Gelukkig staat hier een bankje om er rustig van te genieten.

 

Hotspot 3: grensrivier de Reest

Reestdal

Het bruggetje over de Reest. Foto: Daniël Mulder

De Reest, stromend van Drogteropslagen bij Dedemsvaart naar Meppel, vormt het grensriviertje tussen Overijssel en Drenthe. De herkomst van de naam is niet helemaal helder. Maar Reest heeft mogelijk iets te maken met ‘bewegen’ of ‘stromen’. Nu is dat lastig voor te stellen, want het water is bewegingsloos en alleen de zwierige waterplanten verklappen in welke richting het bruinige water stroomt. Vanaf het houten brugje kun je trouwens mooi zien wat het Reestdal zo speciaal maakt: de beek kronkelt nog ‘ouderwets’ door de kleurige graslanden.

Praktisch

Het startpunt van de wandeling door het Reestdal is de P-plaats bij bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug. De route die Roots wandelt is grotendeels onderdeel van het wandelnetwerk. De route is gemarkeerd met oranje pijlen en knooppuntnummers.

Meer natuurommetjes

nieuwe roots mei juni

  • In het mei- & juninummer van 2020 verkent Roots het boswachterspad Oudemolense Diep rond buurtschap Oudemolen. Boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer, drijvende kracht achter het pad, wandelt mee als gids: “Langs deze route heb je 100 procent bloemgarantie.” Je bestelt het nummer met dit natuurommetje eenvoudig online.
  • De meest recente natuurommetjes van 2020 vind je hier.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen