Klein Profijt: ruwe natuurdiamant langs de Oude Maas

Daniël Mulder

25 May 2021 .

Klein Profijt

Zoetwatergetijdennatuur is schaars in Nederland. Maar langs de Oude Maas bij Rotterdam zijn nog enkele gebieden die bij hoogwater vollopen en bij laagwater grotendeels leeglopen. Klein Profijt is zo’n juweeltje. Ervaar het zelf met het natuurommetje van Roots in dit natuurgebiedje.

Het is eb in Klein Profijt. De kreken en geulen in de voormalige hakhoutgriend lopen langzaam leeg. Het water vindt zijn weg naar de Oude Maas. Zo gaat dat al eeuwenlang, twee keer daags. Het water is kraakhelder. Het slib is tijdens de korte fase tussen vloed en eb naar de bodem gezakt.

Klein Profijt is een mooie mix van cultuur en puur natuur. De cultuur zie je terug in de lanings, smalle dijkjes door het getijdengebied met aan weerszijden knotwilgen. In een driejaarlijkse cyclus worden de takken door vrijwilligers van beheerder Het Zuid-Hollands Landschap afgezet. Een omvangrijke klus, maar ook dankbaar werk, want het resultaat mag er zijn: prachtige strakke paden met om de paar meter een geknotte wilg. Tussen de bomen is het fluitenkruid massaal opgeschoten. De roomwitte bloemen vormen samen met de wilgen een natuurlijke tunnel waar je doorheen wandelt.

Wilgenjungle vol beversporen

Klein Profijt wordt ook wel een wilgenjungle genoemd. Dit is geen overdrijving. De bospercelen tussen de geulen en kreken en aan weerszijden van het enige wandelpad door het gebied vormen een ondoordringbaar oerwoud van levende en omgevallen bomen met een weelderige ondergroei. De meeste bomen zijn tijdens stormen omgewaaid, maar ook de bever doet als bosbeheerder een bescheiden duit in het zakje.

Zoetwatergetijdennatuur kent zijn specifieke flora. De gele spindotter is hier een goed voorbeeld van. De spindotter kan er goed tegen om twee keer per dag urenlang onder water te verdwijnen. Je ziet ze dan ook alleen tijdens eb langs de slijkige oeverranden staan.

Overdag laten bevers zich zelden zien. Hun aanwezigheid is echter niet te missen. Op de vaste plaatsen waar de knaagdieren in en uit het water gaan, zijn heuse glijbanen ontstaan. Soms zijn zelfs de afdrukken van de nagels en het sleepspoor van de brede staart nog in de natte modder te ontdekken.

Klein profijt: praktisch

Klein Profijt ligt langs de Oude Maas bij Rhoon in Zuid-Holland. Let op: zeker na extreem hoog water kunnen de wandelpaden behoorlijk modderig zijn. Trek daarom laarzen of stevige, waterdichte schoenen aan. Het startpunt is de parkeerplaats aan het einde van de Schenkeldijk in Rhoon.

De gps-track van de route kun je hier gratis downloaden. Nieuwsgierig naar de complete reportage, inclusief een kaart met de hotspots van Klein Profijt, bestel Roots dan eenvoudig online. Je betaalt geen verzendkosten (binnen Nederland).

Foto’s: Paulien Bunskoek

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen