Goed voornemen: wees eens een kluizenaar op het wandelpad

Daniël Mulder

1 January 2019 .

kluizenaar

Reportage van landgoed Oud Groevenbeek (Natuurmonumenten).

Boem, pats, knal, proost! Het jaar 2018 is vol rumoer afgesloten. Nu de feestnevels optrekken, is het tijd voor bezinning en stilte. Maar waar vind je dat? Juist: op het wandelpad, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder. Plus 3 tips voor wandelroutes waar het nog heerlijk stil is.

In het boek In stilte pleit Jan-Hendrik Bakker voor een herwaardering van de afzondering. Een verfrissend geluid. Bakker laat via filosofen en schrijvers zoals Nietzsche, Thoreau en Baudelaire zien hoe een leven in stilte het bestaan weer ‘volheid’ kan geven.

Wat opvalt is hoe vaak de natuur een rol speelt in het leven van de ‘kluizenaar’. In afzondering in de natuur leven, blijkt voor velen een grote inspiratiebron. De eenzaamheid scherpt de zintuigen en als je dan zes maanden in een blokhut aan een Russisch meer zit, zoals schrijver Sylvain Tesson, dan raak je zelfs in vervoering van het eindeloze vallen van sneeuwvlokken. ‘De kluizenaar is alleen met de natuur. Hij is de enige waarnemer van de werkelijkheid’, schrijft Tesson ergens in Zes maanden in de Siberische wouden.

De drang de werkelijkheid te noteren die niemand anders ziet, die herken ik wel. Op landgoed Warnsborn bij Arnhem wandelde ik eens rond als een natuurboekhouder. Toen ik een ree met twee kleintjes het pad zag oversteken, mompelde ik weer eens: het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven. Overigens zag ik die dag ook een zandhagedis, een gaai, een konijn en een man op een ligfiets met een vliegeniersbril op. Ook blokkeerde een pad mijn pad. Zwijgend keken we naar elkaar.

Wie geen trek heeft om zoals Tesson zes maanden in een blokhut te zitten, kan zich ook in Nederland afzonderen. Simpelweg door te wandelen. De wandelpaden zonder routemarkeringen zijn bijna altijd uitgestorven. Een paar uur in stilte struinen over bospaadjes is vaak al voldoende om de broze band met de aarde te verstevigen. Begin voorzichtig, want niet in iedereen woont een kluizenaar.

3 wandelroutes vol stilte (met gratis gps-track)

1. Het Drents Friese Wold is een officieel stiltegebied. Hier kun je nog uren wandelen zonder een mens tegen te komen.
2.Op Planken Wambuis is het ook al heerlijk zwerven, zeker als je deze lange route kiest van ruim 20 km.
3. Grensgebieden zijn dé plekken om te wandelen, want het is er vaak redelijk dunbevolkt. Check deze route rond grensrivier het Merkske maar eens.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen