Natuurommetje Laarder Wasmeer: weg van de stadshectiek

Daniël Mulder

4 October 2021 .

Het Laarder Wasmeer bij Hilversum is het favoriete natuurommetje van Roots-lezer Iris Spier. Voor Roots wandelde fotograaf Niels Kooyman het ommetje van ruim 4 km, dat al zijn verwachtingen overtreft.

Natuurgebied Laarder Wasmeer ligt aan de rand van Hilversum. Roots-lezer Iris Spier uit Maarssen tipte dit ommetje. “Ik woonde er om de hoek en vooral ’s avonds na het werk maakte ik dan een wandeling. Inmiddels ben ik verhuisd en realiseer ik me hoe bevoorrecht je bent met het Laarder Wasmeer als achtertuin. Het is een afwisselend ommetje met heide, een zandverstuiving en bos. Ook kom je over een flinke heuvel waar je een mooi uitzicht hebt.”

In het Laarder Wasmeer graast een Schotse Hooglanden tussen berkjes

In het Laarder Wasmeer graast een Schotse Hooglanden tussen berkjes.

Laarder Wasmeer: putters en grazende geiten

Fotograaf Niels Kooyman wandelde het ommetje voor Roots. In zijn artikel schrijft hij: “Ter plaatse blijkt dat ze niets te veel heeft gezegd. Direct bij aanvang van de wandeling ben je de hectiek van de stad al kwijt. Schotse hooglanders staan je lodderig aan te kijken, tot aan hun buik in een woud aan jonge berkjes. De ochtendzon die zojuist boven een laag wolkendek uit is gestegen kleurt de boompjes nog geler dan ze al waren. Het verharde wandel- en fietspad ligt hier zeker twee meter hoger dan de omgeving en is in feite een uitgestrekte natuurboulevard. Vanuit de berm vliegt een groep putters op die het op de zaden van teunisbloemen hadden voorzien. Zo wil je het hebben als wandelaar en natuurliefhebber, puur natuur met leven in de brouwerij.”

Ben je nieuwsgierig naar dit ommetje? De complete reportage (inclusief routekaart met hotspots) vind je in het oktobernummer van Roots. Bestel het nummer eenvoudig online, binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Een kudde landgeiten begraast het Laarder Wasmeer

Landgeiten rusten in het najaarszonnetje. Foto: Niels Kooyman

Laarder Wasmeer: wandel zelf dit ommetje

Natuurgebied Laarder Wasmeer ligt aan de oostzijde van Hilversum, pal aan de stadsrand. Aangrenzend ligt het recreatiegebied Anna’s Hoeve. Beide gebieden worden beheerd door natuurorganisatie Goois Natuurreservaat. De wandelroute ‘Rondje Laarder Wasmeer’ start bij een metalen zuil, op een kruising van wandelpaden achter het gebouw van de scouting (Weg over Anna’s Hoeve 3, Hilversum). De route is tweezijdig gemarkeerd met houten paaltjes, Roots liep de route met de klok mee. Overigens kan het verwarrend zijn dat er ook een Hilversums Wasmeer is, een meer zuidelijk gelegen natuurgebied. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

Meer leuke natuurwandelingen van Roots

  • Net over de grens bij Nijmegen ligt het Reichswald. Ervaar in de kleurrijke loofbossen het Indian summer-gevoel met deze nieuwe wandelroute van Roots.
  • Struin door de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland. Dit is een compleet nieuw duingebied, aangelegd met slib en zand dat overbleef na de aanleg van de Europoort. Tijdens dit ommetje ontdek je een stukje ruige natuur waar in de vochtige valleien parnassia en orchideeën zich prima thuis voelen.
  • Tijdens dit bijna 6 kilometer lange ommetje door het Drentse Bargerveen ziet Roots-redacteur Daniël Mulder zompige veenmossen, donkergele herfsttinten én duizenden spreeuwen die een ‘black sun’ vormen aan de hemel.

Foto bovenaan: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen