Landgoed Vossenberg: Drents ommetje vol natuurwinst

Daniël Mulder

1 November 2021 .

Ven op landgoed vossenberg

Landgoed Vossenberg bij het Drentse Wijster is ooit aangelegd als belegging. Vandaag de dag zijn de herfstkleuren er gratis. Fotograaf Niels Kooyman wandelt er een natuurommetje langs rustgevende vennen en over ruige graslanden, die begraasd worden door Schotse Hooglanders.

In het Drenthe van een eeuw geleden was veel van de huidige landbouwgrond nog onontgonnen terrein. Wat we nu natuur noemen, heette toen woeste grond. In 1915 werd bij het Oostersche Veld bij Wijster 5 km2 woeste grond aangekocht door een groep aandeelhouders die zich voor de gelegenheid verenigd hadden in een werkmaatschappij.
schotse hooglanders op landgoed vossenberg

De meest productieve terreindelen werden met ossen geploegd om ze geschikt te maken voor landbouw. Verder werd productiebos geplant. Alleen de meest ruige of natte natuur bleef zoals ze was. Op een centraal punt werd een landhuis gerealiseerd. Daaromheen kwamen elf pachtboerderijen. Een landgoed was geboren en het werd Vossenberg gedoopt, naar een gelijknamige grafheuvel in de buurt.

Winst voor de natuur

Momenteel is 4,5 km2 van het landgoed eigendom van stichting Het Drentse Landschap. Wat betekent dat het oorspronkelijk financiële oogmerk bij de aanleg van Vossenberg is vervangen door een streven naar louter winst voor natuur en landschap. Ontdek zelf de mooie herfstnatuur – van dampende vennen tot gekleurde beuken – met dit natuurommetje. Het ommetje loopt door het noordelijke deel van het terrein. De wandeling start naast de brug over het Linthorst Homankanaal, bij een informatiepaneel van de stichting, en is gemarkeerd door houten paaltjes met een paarse kop. De gps-track van de route kun je hier downloaden.

Meer herfstommetjes

  • Tijdens dit natuurommetje door het Laarder Wasmeer bij Hilversum, ben je even weg van de hectiek van de stad.
  • Dit bijna 6 kilometer lange ommetje door het Drentse Bargerveen biedt je zompige veenmossen, donkergele herfsttinten én duizenden spreeuwen die een ‘black sun’ vormen aan de hemel.

Nu verkrijgbaar: Roots van november 2021

In het nieuwe novembernummer van Roots vind je de complete reportage met het natuurommetje over landgoed Vossenberg. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen