Natuurommetje Mantingerzand: al het moois van Drenthe

Daniël Mulder

2 August 2018 .

Mantingerzand

Mantingerzand

Oude eiken en jeneverbessen. Vogels, kevers, vlinders, bijen en rupsen kruipend en fladderend over zomers gekleurde velden; een écht Drents landschap. Het Mantingerzand laat het allemaal zien in een natuurommetje van 4,5 km. Ideaal zo’n kort rondje bij deze zomerse temperaturen.

mantingerzand

Wandelaars verkennen het Mantingerzand. Foto: Ernst Kremers

Dit is zo’n ochtend die verraadt hoe de rest van de dag gaat worden: warm en mooi. De zon gloeit nog zacht en geeft alles een oranje glans. Je hoeft maar een klein stukje te wandelen om te ervaren hoe rijk dit terrein is: jeneverbessen, bloeiende heide, zandvlaktes en een – minstens 150 jaar – oude grove den. Dit mooie stukje natuur heeft het allemaal.

Nog geen dertig jaar geleden hadden kleine natuurgebiedjes Achterste Kneipe, Balingerzand, Mantingerzand, Achterste Veld, Groote Veld, Hullenzand, Lentse Veen en Martensplek zwaar te lijden onder verdroging en neerslag van stikstof. Natuurmonumenten kocht dit Drentse land op en bracht de natuurgebieden weer met elkaar in verbinding. In de loop der jaren is het uitgegroeid en opgebloeid tot één fraai geheel: het Mantingerveld.

Mantingerzand

Kleine vos op dopheide. Foto: Mantingerzand

NATUUROMMETJE – Het Mantingerzand

Het Mantingerzand ligt tussen Nieuw Balinge en Mantinge, midden in het Drentse landschap. Het bestaat uit heide, stukken met jeneverbessen, zandverstuivingen, loofbos, dennenbos en grasland. Het startpunt ligt naast Mantingerdijk 7, aan een klein parkeerterrein vlak bij eethuis & natuurcamping Voscheheugte. De route is ongeveer 4,5 km lang en wordt aangegeven met rode paaltjes.

De reportage over dit gebied vind je in het augustusnummer van Roots. De gps-track van de wandeling kun je hier gratis downloaden.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen