Natuurommetje Bunderbos: beversporen bij de Hemelbeek

Daniël Mulder

11 June 2019 .

Bunderbos

Roots selecteert elke maand een natuurommetje. Deze keer is dat een zeer afwisselende route van 6 kilometer door het Bunderbos en langs de Hemelbeek bij het Zuid-Limburgse Elsloo.

Tussen Meerssen en Elsloo in Limburg ligt het Bunderbos, met zijn vele bronnen en beken. Het bos wordt beschouwd als een van de mooiste bronbossen van Nederland. Via de Hemelbeek die er doorheen stroomt, wordt een gedeelte van het bronwater afgevoerd. Helemaal leuk: de Hemelbeek is al een paar jaar een geliefd thuis voor bevers. Hier wonen waarschijnlijk twee beverfamilies, waarbij telkens twee jongen geboren worden die zich even verderop vestigen.

Bunderbos

Zo’n beverfamilie is bedrijvig en gaat enthousiast in de weer met dammen bouwen. Ze gaan zelfs zo tekeer dat de waterstand enorm is gestegen vanwege de gebouwde burcht en dammen. De houten brug die in het bos lag, kwam onder water te staan en moest twee jaar terug worden vervangen door een stalen exemplaar. De nieuwe brug ligt net even hoger dan de vorige en je vindt ‘m aan het begin van de route, een goede plek om even te speuren naar een dam of burcht.

Kasseienstraatje in Elsloo

Na het Bunderbos volgt een stuk route vol ‘cultuurnatuur’. Eerst is er een mooi uitzicht op het kleinschalige cultuurlandschap van Terhagen, compleet met licht glooiend weiland, loofbomen en meidoornhagen als kavelgrens. Dan volgt het landgoedbos van Kasteel Elsloo met een prachtige holle weg. De wandelroute sluit af met het beschermde dorpsgezicht van Elsloo. Aan het kasseienstraatje staan mooie achttiende- en negentiende-eeuwse panden. Vanaf een bankje heb je hier een magnifiek uitzicht over het Maasdal, het Kempens Plateau in België met de bossen van de Hoge Kempen en een mijnterril. Wonderlijk: zoveel afwisseling op een route van slechts 6 kilometer.

Bunderbos

NATUUROMMETJE – Het Bunderbos (6 km)

De complete reportage (inclusief routekaartje) van dit natuurommetje door het Bunderbos vind je in de nieuwe Roots van juni. De gps-track van de route kun je hier gratis downloaden.

Nog meer natuurommetjes

Mooie zomerroute: het Mantingerzand in Drenthe.
Ontdek hoe groen het Reestdal in Overijssel nu is…
Bekijk hier het complete overzicht met alle natuurommetjes.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen