Natuurommetje de Manteling: flaneren langs Zeeuwse grandeur

Daniël Mulder

4 April 2022 .

de manteling

Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. In april maakt natuurfotograaf en -blogger Carolien Boogaard een ommetje van bijna 4 km door duin- en bosgebied de Manteling. Vroeger recreëerden hier de rijke VOC-kooplieden. De buitenverblijven en het parkachtige landschap herinneren daar nog aan. En op iedere hoek maak je kans om herten of reeën te zien.

Vanaf de parkeerplaats zie je al een glimp van het imposante kasteel Westhove, een van de buitenplaatsen in dit gebied. Het iets verderop gelegen natuur- en landschapsmuseum Terra Maris is gevestigd in de voormalige orangerie en koetshuis van dit kasteel. Niet ver van het museum wandel je al snel langs de waterpartijen en ben je omringd door hoge rododendrons die in het voorjaar uitbundig bloeien. Een sieraad langs de lanen waarmee de kasteeleigenaren graag hun grandeur lieten zien.

de manteling

Zeeuwse bonsaibomen

De waterpartijen en lanen maken verderop plaats voor een ruigere omgeving. De wind waait hier vaak stevig én vanuit dezelfde richting. Doordat er weinig beschutting is groeien eeuwenoude eikenbomen scheef en worden ze niet hoger dan een meter. Een bijzonder gezicht, deze Zeeuwse bonsaibomen.

Een van de bekendste iconen van de Manteling is de beukenlaan met de kronkelbomen. De beuken zijn zo kronkelig gegroeid doordat bewoners van de buitenplaatsen vroeger willekeurig takken afsneden voor in hun kachel. Op de wonden ontstonden nieuwe uitlopers, maar de bomen konden hierdoor niet meer normaal groeien. Vooral op mistige ochtenden bij zonsopkomst levert de beukenlaan prachtige, mysterieuze beelden op.

wilde narcis

Onderweg passeer je ook nog buitenplaatsen Berkenbosch en Duinbeek; deze zijn in particulier bezit en niet te bezoeken. Dit geldt niet voor het buitengebied van deze landgoederen, de favoriete plek van herten. Reeën en damherten komen hier veelvuldig voor en je moet wel erg je best doen om ze niet te zien. Kijk vooral in de buurt van buitenplaats Berkenbosch, waar ze graag in het gras liggen te herkauwen.

Wandel zelf door de Manteling

Natuurgebied de Manteling ligt op Walcheren in Zeeland, vlakbij het dorp Oostkapelle. De route start bij het museum Terra Maris. Als je vanaf de parkeerplaats naar Terra Maris wandelt, kom je een plattegrond tegen met daarop de wandelroutes aangegeven. Volg voor deze wandelroute de blauwe paaltjes of download gratis de gps-track. Of kijk voor meer info op: Staatsbosbeheer.

Nieuwe Roots april

Ben je benieuwd naar deze wandelroute? Je vindt de reportage en de routekaart in het nieuwe aprilnummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Tekst en beeld: Carolien Boogaard

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen