Dit natuurommetje door De Wieden is een pad vol kleuren

Daniël Mulder

18 May 2020 .

De Wieden

Voor Roots neemt journalist Annemarie Bergfeld de tijd op het Veenweidepad van Natuurmonumenten. Dit natuurommetje door het Overijsselse veenweidegebied De Wieden is een wandeling door het groen. Maar onderweg ziet ze ook nog talloze andere kleuren voorbijkomen.

De Wieden

Een dag die warm dreigt te worden uitkiezen voor een wandeling in het open land… is dat wel zo slim? Extra vroeg stap ik daarom het Veenweidepad bij het Overijsselse Wanneperveen op. De zon is bijna op, maar een brede wolkenband boven de horizon zal ‘m nog wel even verborgen houden. Prima, hij krijgt vandaag nog genoeg kans om te shinen. En voor de oranje touch wordt toch wel gezorgd. De eerste boom die in het wilgenbosje naast de vaart in het oog springt is een lijsterbes. De bessen glanzen in het ochtendlicht, de warme zomer heeft ze vroeg doen rijpen.

De Wieden

Icarusblauwtje in rust

Er zijn niet veel obstakels in het open veenweidelandschap ten westen van Meppel. Al eeuwen heeft de wind er vrij spel. Het wilgenbosje aan het begin van het pad ontstond ooit spontaan door zaden die op de wind meeliftten. Ik loop tussen muren van brandnetels. Niet zo interessant? Toch wel. Vlinders als atalanta, dagpauwoog en kleine vos kunnen niet zonder – hun rupsen groeien alleen op brandnetels. Als ik het bosje uit- en de felle zon inloop, word ik verrast door het tere blauw-paars van een icarusblauwtje. Hij hangt nog in diepe slaap aan het groen; ondersteboven, de standaard slaaphouding van dit vlindertje.

Nationaal park De Wieden

Het Veenweidepad ligt aan de rand van het nationale park Weerribben-Wieden. In drie eeuwen tijd werd dit gebied in de Kop van Overijssel totaal over de kop gehaald. Mannen op klompen met vierkante zolen groeven de natuurlijke veenlagen met de schop af. Ze werkten in stroken. Waar ze het veen omhoog haalden, ontstonden smalle plassen: de trekgaten, die essentieel en karakteristiek zijn voor een veenweidelandschap. Ik vervolg het pad. Langs de rand van een legakker groeien paarse moeraskartelblad en rietorchis, op het water openen de waterlelies hun bloemen in de eerste zonnestralen van de dag. Dat je zoveel natuur ziet op een pad van slechts 4 km…

Zelf dit natuurommetje wandelen?

Download dan gratis de gps-track van de route.

Foto’s: Annemarie Bergfeld

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen