Nieuw natuurommetje: een zee aan zeldzame orchideeën bij Dijkwater

Daniël Mulder

26 April 2021 .

Dijkwater

Voor Roots wandelt natuurfotograaf en -blogger Carolien Boogaard een natuurommetje rondom de kreek Dijkwater in Zeeland; tot 1953 een drukbevaren vaarroute, nu een natuurgebied met een zee aan zeldzame orchideeën. En verrekijker mee, want je hebt grote kans op lepelaars.

Dijkwater

Illustratie: Cécile Vrinten

Natuurgebied Dijkwater ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, niet ver van het dorp Dreischor en grenzend aan het Grevelingenmeer. Aan het begin van de route bevindt zich een kleine parkeerplaats, te herkennen aan het bord van Staatsbosbeheer. De wandelroute start bij het knotwilgenlaantje. Twee hazen springen vlak voor mij uit het groen en rennen snel het polderlandschap in. Iets verderop langs de weg vind je de gluurmuur met zicht op de kreek Dijkwater.

Dijkwater

Harlekijn

Een zee aan harlekijnorchideeën

Dijkwater was in de jaren voor de Watersnoodramp in 1953 een belangrijke vaargeul voor het vervoer van landbouwproducten naar grote steden. Na de ramp werd de kreek afgesloten van het Grevelingenmeer. De goede grond werd landbouwgrond en de slechte grond natuurgebied. Al is ‘slechte grond’ een relatief begrip, concludeer ik tijdens deze wandeling, want er groeit hier heel wat moois. Zoals de zeldzame harlekijn, een orchidee die in mei een paarse deken over de schrale graslanden legt. Nergens in Nederland zijn er zoveel als hier.

Wandel zelf natuurommetje Dijkwater

In de nieuwe Roots van mei vind je een uitgebreide reportage – met wandelkaart – over natuurgebied Dijkwater. Bestel hier het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Dijkwater: meidoorns en lepelaars

Ik volg het pad dwars tussen de meidoorns door, verlaat het gebied weer via een klaphek en wandel langs landbouwgronden richting de oude zeedijk. De dijk staat vol smeerwortel, waar hommels gaatjes in de bloemen hebben gemaakt om bij de nectar te kunnen komen. Slim, want de kelken zijn te smal om in te vliegen. Aan het eind van de route kom je dicht bij de kreek, waar een bankje op een idyllische plek tussen de bloeiende meidoorns verstopt staat. Een ideale plek om met de verrekijker de waterkant af te speuren naar de vele watervogels. Grote kans dat je een lepelaar ziet, deze verblijven hier tegenwoordig jaarrond vanwege het gunstige klimaat.

Dijkwater

Meidoorn

Meer natuurommetjes van Roots

  • Ben je in de buurt van het Lauwersmeer, wandel dan tussen riet en wapens
  • Op een steenworp afstand van Groningen liggen De Onlanden: natte natuur die nog natter gaat worden.
  • Een overzicht van al onze natuurommetjes vind je op onze site. Download hier ook gratis de gps-track van ieder ommetje. Ook de gpstrack van natuurommetje Dijkwater vind je hier.

Foto’s: Carolien Boogaard

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen