Natuurommetje Grebbeberg: wandelen over een berg met levenservaring

Daniël Mulder

13 December 2018 .

grebbeberg

Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. Deze keer is dat een 4 kilometer lange route over de Grebbeberg bij Rhenen. Op 50 meter hoogte zie je hoe de Nederrijn ijsblauw fonkelt en hoe dikke eiken baden in winterlicht. De complete reportage inclusief routekaartje met 5 natuurhotspots vind je in het nieuwste nummer van Roots. Hierbij alvast twee natuurhotspots die je onderweg passeert.

Hotspot 1 Uitzichtplatform

grebbebergDe Grebbeberg vormt de zuidelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Deze lange zandrug, die loopt van het Gooimeer bij Huizen naar Rhenen, is ongeveer 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. IJsmassa’s stuwden vanuit het noorden zand op tot een enorme stuwwal. Wat die oerkrachten hebben opgeleverd, ervaar je aan de zuidkant van de Grebbeberg. Daar duikelt de bergflank als een gestolde waterval van aarde de diepte in. Vanaf de voet van de stuwwal heb je zo’n 175 traptreden nodig om boven te komen. In een minuut of twee overbrug je ruim 50 hoogtemeters en kom je uit bij een uitzichtplatform, dat deels in het luchtledige zweeft. Daar reist je blik over de ijsblauwe schittering van nevengeulen, natuurgebied de Blauwe Kamer en de Nederrijn naar het zuiden. Daar lost de Betuwe op in heiig groen.

Hotspot 2 Militair ereveld Grebbeberg

grebbebergDe Grebbeberg is een berg met levenservaring. Dat ontdek je al bij de start, waar militair ereveld Grebbeberg ligt langs een doorgaande weg. Al snel hoor je weinig meer van de voorbijflitsende auto’s, want hier trekt de geschiedenis je de duistere dagen van mei 1940 binnen. Nederland vocht rond de Grebbelinie kort maar hevig met de Duitse Wehrmacht. Dwalend langs rijen witte grafzerken, er liggen hier ruim vierhonderd Nederlandse militairen begraven, slaat er een beklemmende stilte in je neer door de litanie van namen en jaartallen. De begraafplaats is onwerkelijk sereen en smetteloos; nergens ligt iets scheef, nergens een oneffenheid. Hier en daar is een verdwaalde zonnestraal die zacht winterlicht over het ereveld strooit. De Nederlandse vlag wappert geruisloos..

Praktisch

De Grebbeberg bij Rhenen (UT) is een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Samen met de Blauwe Kamer vormt het één natuurgebied langs de Nederrijn. Het startpunt van de wandeling, uitgezet door het Utrechts Landschap, is de P-plaats bij militaire ereveld Grebbeberg. Volg de witte markering. Loop je liever op gps? Download dan hier gratis de gps-track.

Meer natuurommetjes

Ontdek hoe groen de ommelanden van Antwerpen zijn…
Het Purmerbos in Noord-Holland biedt vergezichten en weidevogels.
Wandel over oude stuifduinen in het Otterlose Bos.
Bekijk hier het complete overzicht met alle natuurommetjes.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen