Zomers natuurommetje: bijzondere bloeiers op de Groote Heide

Daniël Mulder

27 June 2022 .

groote heide

Naast de Duitse grens en ten oosten van Venlo ligt natuurgebied Groote Heide. Met een oppervlakte van 2,5 km2 is het een van de grotere heidegebieden van Limburg. Natuurfotograaf Edwin Giesbers wandelt voor Roots een ommetje van 5 km en ziet zeldzame rode dopheide.

Het is net voor zonsopkomst als ik arriveer bij natuurgebied Groote Heide. Behalve een vroege jogger is het nog rustig in het gebied. Hoe anders moet dat geweest zijn toen de hei een militair oefenterrein was. Al na honderd meter wandelen kom ik de oude schietpoorten en schietbaan van Defensie tegen. Vanaf 1883 was de hei in gebruik als militair oefenterrein, maar sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is men daarmee gestopt en werd het terrein natuurgebied. Wat verderop loop ik het open heidegebied op met prachtige paars bloeiende struikhei. Pas als de planten een jaar of vier oud zijn gaan ze bloeien en dan gebeurt nu volop.

groote heide

Botanische zeldzaamheid

Als ik aan de rand van het zweefvliegveld over het pad wandel is het alweer aardig opgewarmd. De tot 2 meter hoog wordende stalkaars torent hoog uit boven de andere vegetatie. De nectar van de struikheide trekt een heel leger van insecten aan; bijen en andere bestuivers vliegen actief rond. Nu is die struikheide, hoe mooi ook, een algemene soort.

groote heide

Rode dophei

Meer onder de indruk zijn botanici van een andere soort: de rode dophei. Die is uitermate zeldzaam en de vindplekken in Nederland zijn op de vingers van één hand te tellen. Een daarvan is hier op de Groote heide en terwijl ik een paar sprinkhanen op de struikhei observeer zie ik het plantje staan. De klokvormige bloemen zijn meestal roodpaars en tot in september te zien.

Verken de nationale parken

cover nationale parkenDe redactie van Roots heeft voor De 21 mooiste wandelingen door de NATIONALE PARKEN van Nederland de beste natuurwandelroutes uitgekozen die zorgen voor een verfrissende natuurervaring. Bestel hier de gids eenvoudig online”

Verre reis voor de boeg

In het laatste deel van de wandeling laten ook de vlinders zich meer zien. Een aantal exemplaren van de kleine vuurvlinder fladdert laag over de heide. Het is een van de 27 vlindersoorten die in het gebied voorkomen. Bijna ben ik weer bij de parkeerplaats als ik te midden van het paars ook een distelvlinder ontdek. De grote oranje vlinder maakt zich op voor een verre reis naar het oosten, van soms wel 4.000 kilometer. Wie weet dat volgend jaar, in het voorjaar, de nakomelingen van deze vlinder weer de Groote Heide bezoeken.

Groote heide

Distelvlinder

Praktisch

Groote Heide ligt ten oosten van Venlo. De wandeling van 5 km start op parkeerplaats Louisenburgweg 36 te Venlo en is gemarkeerd met rode pijlen. Het gebied is in beheer bij Het Limburgs Landschap. Bekijk hier de route digitaal. Ook vind je via deze link de gps-track van de route.

Meer wandelinspiratie

  • Wandelen over kwelders, dat kan bijna nergens in Nederland. Bij Holwerd wel. Ontdek het zelf met dit avontuurlijke ommetje van 6 km.
  • Nog nooit gewandeld met een kompas? Roots legt uit waarom je dat zeker eens moet proberen.

Foto’s en tekst: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen