Natuurommetje Hooglandpolder: vergezichten met patrijzen

Daniël Mulder

30 April 2019 .

hooglandpolder

Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. Deze keer loopt journalist Idde Lammers door de Hooglandpolder bij het Zeeuwse Ossenisse. De complete reportage, inclusief routekaartje met 5 natuurhotspots, vind je in het nieuwe meinummer van Roots. Hierbij een voorproefje…

Op uitnodiging van Annie Audenaert en Arnold Mannaert, die samen op boerderij en b&b Ondersteboven in de Hooglandpolder bij het Zeeuwse Ossenisse wonen, wandel ik een natuurommetje dat gedeeltelijk over hun land loopt. Voor ik begin aan het ommetje door de Hooglandpolder, leidt Arnold Mannaert mij rond over het erf van boerderij Ondersteboven. We bezoeken de reusachtige schuur achter de boerderij. “Gebouwd in 1920, door de voorouders van Annie. Het is de constructie van een schip.” Vroeger stonden er koeien in de schuur, maar nu zijn Annie Audenaert en Arnold Mannaert geen actieve boeren meer. De schuur is omgebouwd tot enkele bed & breakfast-appartementen.

hooglandpolder

Bloemen voor patrijzen

Achter de schuur loopt een ruim 700 meter lang kerkepad richting de Langeweg. “Het deel rond de oude kreekrestant hebben we jaren geleden als natuurgebied ingericht”, vertelt Mannaert. “In het riet broedt ieder jaar een bruine kiekendief.” In de kreek dobbert een paartje meerkoet met vijf jongen. Mannaert: “Het is te hopen dat die bijtijds groot genoeg zijn – anders weet de kiekendief er wel raad mee.”

Een stukje verderop is in 2018 een natuurontwikkelingsproject uitgevoerd. Er zijn twee amfibieënpoelen gegraven, struiken geplant en er is een patrijzenakker aangelegd. De akkers zijn ingezaaid met bloemenmengsels waar patrijzen en andere akkervogels beschutting en voedsel vinden. “Een beter leefgebied voor patrijzen, daar draait het om”, vertelt Mannaert. “Deze typische akkerlandvogel is in Europa de afgelopen 50 jaar met 95 procent afgenomen. Binnen het Europese Partridge-project proberen we het tij te keren.”

hooglandpolder

Foto: Niels Kooyman

Misthoorns en bergeenden

Op de Westerscheldedijk genieten we van het indrukwekkende uitzicht. De enorme containerschepen die de Antwerpse haven als eindbestemming hebben, glijden geruisloos door het water. Scholeksters en bergeenden zoeken naar voedsel op de slikkige randen aan de voet van de dijk. Via een met schapen en een strakke rij populieren omzoomde dijk, wandelen we terug naar Ondersteboven. Daar ontfermt een buizerd zich in het gras over een prooi. Bij de met gele lis  omgeven kreek turen we nog even naar de meerkoeten. Alle vijf de jongen zijn er nog.

Zelf naar de Hooglandpolder

De Hooglandpolder is een polder ten zuiden van Ossenisse, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Het startpunt van het ommetje van 4,7 km is bij Boerderij Ondersteboven, Westdijk 1 in Ossenisse. Parkeren kan achter de boerderij. Het boerderijterras is, afhankelijk van het weer (bel vooraf bij twijfel), tussen Pasen en begin oktober open van 11 tot omstreeks 17.30. Wil je blijven slapen? In de monumentale schuur zijn verschillende appartementen ingericht.

Adres: Boerderij Ondersteboven, Westdijk 1, Ossenisse. Info: 0114-681397 of boerderijondersteboven.nl. De complete reportage, inclusief routekaartje met 5 natuurhotspots, vind je in het nieuwe meinummer van Roots. Deze bestel je eenvoudig hier.

hooglandpolder

Nog meer natuurommetjes

Mooie zomerroute: het Mantingerzand in Drenthe.
Ontdek hoe groen het Reestdal in Overijssel nu is…
Bekijk hier het complete overzicht met alle natuurommetjes.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen