Natuurommetje Middelplaat: tussen riet, water en wapens

Daniël Mulder

3 April 2021 .

Middeplaat

Waar Friesland en Groningen zij aan zij aan de Waddenzee snuffelen, ligt het Lauwersmeergebied, waar vele vogelsoorten broeden en tienduizenden ganzen overwinteren. Onderdeel van deze nog vrij nieuwe wildernis is de Middelplaat. Roots wandelt er een ommetje van 5 km door een zee van schouderhoog riet.

De Middelplaat, in het zuidwesten van het nationale park Lauwersmeer, was voorheen een schietterrein van Defensie en dit kleine bos diende als opstelbos, om militaire voertuigen in te parkeren. Nu gonzen hier hommels in het rond, kwaken kikkers dat het een lieve lust is, zorgen waterjuffers aan de slootkant voor nageslacht, piept midden op het pad een enkel madeliefje dapper met zijn hoofd boven het gras uit.

Middeplaat

Bij het verlaten van het bos stap je als het ware een andere wereld binnen: die van riet en water. En van ganzen. Grote groepen brandganzen vliegen in de verte op van het voor wandelaars niet toegankelijke middendeel van de Middelplaat om er even later met veel kabaal weer neer te strijken. Het Lauwersmeergebied is een belangrijke schakel in de vogeltrek. Zo maken deze brandganzen zich op voor de trek naar de veel noordelijker gelegen broedgebieden.

Vrolijk rondfladderen

Vanuit vogelkijkhut De Baak heb je goed zicht op de uitgestrekte rietvelden en het ondiepe water van de Middelplaat. Een blik de andere kant op toont een weids landschap, waar Staatsbosbeheer natuurlijke maaiers als koniks en Schotse hooglanders inzet als wapens in de strijd tegen verbossing.

Middelplaat

Dit kostbare stukje natuur wordt omarmd door Middelgat en Rechteind. In de richting van waar die stromen samenvloeien en onder de naam Babbelaar verder richting het Lauwersmeer kronkelen, klinkt een koekoek, die onvermoeibaar zal doorkoeken tot aan het einde van de wandeling. Het pad wordt alsmaar smaller. Links riet, rechts riet. Begrijpelijk dat baardmannetje, rietzanger, blauwborst of snor graag hier wilt wonen. Door al dat schouderhoog riet word je gedwongen af en toe ook omhoog te kijken, daar waar roofvogels als buizerd, kiekendieven en met regelmaat de zeearend op prooi jagen.

Maak zelf dit natuurommetje over Middelplaat

In het zuiden van nationaal park Lauwersmeer ligt de Kollumerwaard, ook wel Middelplaat genoemd. Deze route voert door het zuidoostelijk deel daarvan: over de kade rond de Middelplaat. Het startpunt van de wandeling (5 km)  is de parkeerplaats Kollumerwaard Natuurbeleving, aan de Kwelderweg in Munnekezijl (Fr).

Bekijk hier de route en download gratis de gps-track. In de nieuwe Roots van april vind je de complete reportage, inclusief natuurhotspots. Als je het nummer online bestelt, krijg je het zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Meer leuke natuurommetjes

  • Geniet van de lentetekens in De Onlanden. Twintig jaar geleden was het nog strak boerenland. Nu kronkelt het Eelderdiepje door nat moeras met riet, roerdomp en zilverreiger. En dit allemaal op een steenworp afstand van Groningen.
  • De Stelling van Amsterdam biedt talloze forten, sluizen en dijken. Roots-journalist Gemma Venhuizen maakt een natuurommetje langs een stukje van dit Unesco Werelderfgoed in de omgeving van Spaarndam.
  • Een overzicht van alle Roots-ommetjes vind je hier.

Foto’s: Lia van Looij

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen