Noarderleech: wandelen over land tussen zee en dijk

Daniël Mulder

16 July 2020 .

Noarderleech

Wie de zomerdrukte op de Wadden wil ontlopen, brengt een bezoek aan Noarderleech, een van de grootste kwelderlandschappen van Europa. Het ligt in het uiterste noorden van Friesland, grenzend aan de Waddenzee. Annemarie Bergfeld maakt er voor Roots een ommetje van ruim 5 kilometer.

Nog niet eens bij het beginpunt van mijn ommetje aangekomen, word ik al tot onthaasten gedwongen. De schapen en hun al best grote lammeren lopen vrijuit over het gras van de zeedijk én over het smalle weggetje binnendijks. Ze mogen er ook graag liggen. Slalommend bereik ik Kweldercentrum Noarderleech. Dit onbemande informatiecentrum van It Fryske Gea laat je kennismaken met natuur en historie van de kwelders van Noard-Fryslân Bûtendyks. Hier, ter hoogte van het Friese Hallum, heet het Noarderleech.

Ameland op de horizon

Opnieuw slalommend tussen de schapen door klim ik de dijk op. Ik zie een landschap van slikvelden, zomerpolders en kwelders dat instant rust geeft. Op de achtergrond ligt Ameland als een smal strookje over de horizon gevlijd. Koeien, fjordenpaarden, met hun mooie rechtopstaande manenkam, dijkjes, geultjes en rechts een serie windmolens, dat is het wel zo’n beetje. Leeg en overzichtelijk, het Noarderleech doet zijn naam eer aan.

De complete reportage (plus routekaart) van dit ommetje vind je in het dubbeldikke zomernummer (juli & augustus) van Roots. Bestel deze eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je krijgt het nummer zonder verzendkosten thuisgestuurd. Deze aanbieding geldt t/m 31 juli 2020.

Tijdens de vogeltrek in voor- en najaar is het hier topdrukte. Maar wie niet per se spektakel hoeft, beleeft genoeg. Een gloednieuwe betonnen kijkwand geeft zicht op de uitwateringsslenk van De Heining. Vorig jaar werd dit gemaal met visvriendelijke vijzelpomp in gebruik genomen. Vissen als paling, spiering en stekelbaars kunnen hier nu weer kiezen tussen zout en zoet water. De vogels waarderen de slenk ook. Kluten, kokmeeuwen, scholeksters, een handvol zilverreigers en een lepelaar die zijn veren poetst vormen een symfonie in zwart en wit.

Langzaam vertragen

Vandaag is er niemand. Zoals ik op de hele kwelder de enige lijk te zijn. Hoe verder ik van de zeedijk kom, die keiharde omkadering van ons land, hoe vrijer en rustiger ik me voel. Ik merk dat mijn stappen vertragen, ik buk me eens om een speerdistel van dichtbij te bekijken en verwonder me over de kracht van het zilverschoon dat zich wijd over de stenen van het bunkerpad heeft uitgespreid.

Op het dijkje van de bijna perfect ronde Westerdobbe, drinkplaats voor vee en belangrijk voortplantingswater voor libellen, laat ik me zakken tussen ridderzuring en smalle weegbree. In de verte verheft zich de dijk boven het kwelderland op zeeniveau. De dijk kan wachten, besluit ik. Ik zit hier voorlopig goed.

Wandel zelf dit natuurommetje

Het Noarderleech ligt op de rand van Friesland en de Waddenzee ter hoogte van Hallum. De wandeling begint bij het onbemande Kweldercentrum, Noorderleeg 5A, Hallum. Loop vanaf het Kweldercentrum linksaf de dijk omhoog. Bij bankje en informatiepaneel schuin naar links naar beneden. Achter het hek met veerooster begint de gele route. De gps-track van de wandeling vind je hier. Meer info: itfryskegea.nl en friesland.nl.

Wandel meer natuurommetjes

  • Meer waddengevoel ervaren? Dat kan in De Onlanden bij Groningen.
  • Wandel met dit natuurommetje over landgoederen en door eeuwenoud bos en duin rondom het schilderachtige Bergen in Noord-Holland.
  • Roots heeft een overzicht van alle natuurommetjes gemaakt. Deze vind je hier.

Foto’s: Annemarie Bergfeld

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen