Natuurommetje Oegstgeest: twee landgoederen vol natuur

Daniël Mulder

1 February 2022 .

kasteel endegeest bij Oegstgeest

In Oegstgeest liggen twee landgoederen lijnrecht tegenover elkaar. Lia van Looij, eindredacteur bij Roots én fotograaf, loopt er een ommetje van 2,2 km en ontdekt een overdaad aan kunst: op het ene landgoed door de mens gemaakte creaties, op het andere landgoed natuurlijke kunstwerkjes die je vertellen dat het weer voorjaar is.

prunus in bloei bij oegstgeest

Prunus in bloei.

Namen als Grasmuslaan, Wielewaallaan en Goudvinklaan passen goed bij landgoed Endegeest, waar je wordt verwelkomd met een vogelconcert. Niet alleen vogels zijn druk in de weer. In de prunus aan de voorzijde van Kasteel Endegeest wordt door hommels volop gezoemd.

Langs kunstwerken en een ijskelder volgt het wandelpad de kasteelgracht tot een monumentale zomereik. Vanaf hier begeef je je in het bos. De zon piept er tussen de oeroude bomen door en zet een zee van sneeuwklokjes in de spotlights. Net als de prunus dient dit bolgewas als nectar- en stuifmeelleverancier voor de vroeg actieve hommels en bijen.

Terug naar Oegstgeest

Aan de overkant van de weg ligt Rhijngeest. Het Zuid-Hollands Landschap beheert hier al 25 jaar het bospark. Hoewel het bos niet groot is, tref je er verrassend veel stinsenplanten: gevlekt longkruid, het gewoon en dubbel sneeuwklokje, de boerenkrokus en bonte krokus. Hier en daar zie je ook al een bosanemoontje tevoorschijn komen, over een week of twee zal deze lentebloeier op veel plekken een wit tapijtje vormen. Een prima reden om binnenkort terug te keren naar Oegstgeest.

Het complete natuurommetje – inclusief routekaart en natuurhotspots – vind je in het februarinummer 2022 van Roots. Je bestelt deze eenvoudig online in onze webshop.”

bosanemoon bij Oegstgeest

Bosanemoon

Wandel zelf dit natuurommetje bij Oegstgeest

Oegstgeest ligt in Zuid-Holland, naast Leiden. De landgoederen Endegeest en Rhijngeest bevinden zich aan de Endegeesterstraatweg. Hier is ook het startpunt van dit ommetje. De gratis gps-track kun je hier downloaden.

Meer wandelberichten

Foto’s: Lia van Looij

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen