Natuurommetje Otterlose Bos: over eeuwenoude stuifduinen

Daniël Mulder

4 October 2018 .

Otterlose Bos

Roots selecteert elke maand een natuurommetje. In oktober is dat een ruim 6 kilometer lange herfstroute door het Otterlose Bos in het nationale park De Hoge Veluwe. Onderweg loop je over oude stuifduinen en zie misschien heksenboter. Hierbij alvast 2 hotspots langs de route. De complete reportage inclusief routekaartje met 6 natuurhotspots vind je in het oktobernummer van Roots. Of download de gratis gps-track.

Otterlose BosHotspot 1 Otterlose Bos

Tot medio 2015 was het Otterlose Bos nog vrij toegankelijk, sinds juli 2015 is het omheind en behoort het tot het nationale park De Hoge Veluwe. Boswachter Henk Ruseler vertelt daarover: “Je zult verbaasd staan over de rust en ruimte in dit nieuwe deel van ons park, waarnaar de edelherten inmiddels hun weg hebben gevonden.” In het eerst deel doorkruis je De Nieuwe Plijmen, een voormalig bosgebied dat recent flink op de schop is gegaan. Ruseler: “Hier is gewerkt aan een corridor om de open heideterreinen aan de noordzijde van het Otterlose Bos, bestaande uit het Otterlose Zand (A) en ’t Rieselo, te verbinden met de andere open heideterreinen aan de zuidzijde, het Oud-Reemsterzand en De Pollen.

Otterlose BosHotspot 2 Jeneverbessenbos

Aan de zuidzijde van het gebied passeer je een jeneverbessenbos. Op de zandpaden wemelt het van de diersporen. Het is nog een hele klus ze allemaal uit elkaar te houden. Ruseler wijst op sporen van herten, wilde zwijnen, vos, das, moeflons; soms zelfs meerdere sporen door elkaar heen. Ruseler: “Hier staan meer jeneverbesbomen dan haren op een hond en dat is echt uniek in Nederland.” De doorkijkjes zijn prachtig, sommige bomen zitten vol bessen.

Praktisch

Het Otterlose Bos is een van de oudste en meest waardevolle bossen van het nationale park De Hoge Veluwe. Juist met de herfstkleuren is dit gebied prachtig om doorheen te wandelen. Het startpunt ligt meteen rechts van de ingang van het park bij Otterloo. Een dagkaart kost € 9,50. De route is geheel gemarkeerd. Openingstijden variëren in verband met de openstelling van zonsopgang tot zonsondergang. Kijk voor meer info op hogeveluwe.nl.
Direct rechts van de ingang starten de twee routes die door dit gebied lopen. De korte route (6,4 km) staat aangeduid met een das. De lange route (10,8 km) met een eekhoorn. Tip: als je bij paalnummer 313 even linksaf slaat, kom je langs het mooiste stukje jeneverbesbos.

Meer natuurommetjes

Ontdek hoe groen de ommelanden van Antwerpen zijn…
Het Purmerbos in Noord-Holland biedt vergezichten en weidevogels
Bekijk hier het complete overzicht met alle natuurommetjes

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen