Nieuw natuurommetje: langs de Stelling van Amsterdam

Daniël Mulder

2 March 2021 .

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam biedt talloze forten, sluizen en dijken. Roots-journalist Gemma Venhuizen maakt een natuurommetje langs een stukje van dit Unesco Werelderfgoed in de omgeving van Spaarndam. 

Ingeklemd tussen Haarlem-Noord en de A9 lijkt dit op de kaart een wat verloren stukje natuur. Maar wie hier gaat wandelen wordt beloond – met smienten, wintertalingen en een flinke hoeveelheid cultuurhistorie. Lopend over een dijkje passeer je  al snel gemaal De Dammers, dat sinds de jaren 90 voor de waterhuishouding in de Velserbroekpolder zorgt. Aan de overkant van de sloot liggen meerdere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. En even verderop, bij het Fort Benoorden Spaarndam, voelt de geschiedenis écht dichtbij.

Stelling van Amsterdam

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer lengte rond Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. De stelling bestaat uit 46 forten en batterijen (waar kanonnen en ander schietgerei stonden opgesteld). Bijzonder waren de vele dijken en sluizen, waardoor het omliggende land onderwater kon worden gezet als barrière tegen oprukkende legers. Maar door de opkomst van vliegtuigen was de verdedigingslinie toen hij eenmaal gereed was alweer achterhaald. Sinds 1996 behoort de Stelling tot het Unesco Werelderfgoed.

Wandel zelf dit ommetje

Tijdens dit natuurommetje zie je niet alleen cultuurhistorie, er is ook veel natuur. Neem het buitendijkse Landje van Gruijters. Hier komen veel vogels af – van oeverlopers tot groenpootruiters, van grutto’s tot lepelaars. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alvast de route en download gratis de gps-track.

De complete reportage, inclusief fraaie routekaart met natuurhotspots, vind je in het maartnummer van Roots. Bestel je deze online, dan betaal je geen verzendkosten.”

Meer wandelnieuws

  • Door het coronavirus en het thuiswerken maken mensen vaker een ommetje, blijkt uit onderzoek van Wandelnet. Ook opvallend: een derde van de wandelaars legt het gemaakte rondje vast in een app zoals Strava en Ommetje.
  • Isabellagreend is een bijzonder stukje Limburgse natuur. Het is een schiereiland omringd door de Maas en de Oolderplas. Natuurfotograaf Bert Kok maakte er voor Roots een ommetje van 5 kilometer.

Foto’s: Paulien Bunskoek

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen