Natuurommetje Vreugderijkerwaard: waddensfeer langs de IJssel

Daniël Mulder

20 April 2020 .

Vreugderijkerwaard

Roots wandelt door de Vreugderijkerwaard bij de IJssel. Daar ligt namelijk een laarzenpad van iets meer dan 5 kilometer waar je onderweg dijken, koeien, water en wolken ziet: welkom in het landschap van IJsselschilder Jan Voerman.

Vreugderijkerwaard

Laat je het woord ‘Vreugderijkerwaard’ vallen in een gezelschap van vogelliefhebbers, dan is de kans op enthousiaste reacties groot. Dit Zwolse natuurgebied, een zijgeul van de IJssel met water en grasland, is namelijk een pleisterplaats voor vogels. Deze nevengeul, zoals Rijkswaterstaat het noemt, is begin 21ste eeuw aangelegd om Zwolle en Kampen te beschermen wanneer het water stijgt.

Waan je op de Wadden

De vele vogels zijn dus een mooie bijvangst van al dit graafwerk. Het is een vroege voorjaarsochtend en vanuit de vogelkijkhut kijk je live naar een scène uit een natuurfilm. Er waden kluten door het water, sierlijke vogels waarvan de snavelpunt altijd naar de hemel wijst. Ook zijn er bergeenden en wulpen, met je ogen dicht waan je je op de Wadden. Nu niet te zien, maar wat hier wel geregeld wordt gespot: zeearend, blauwborst, visdief, de lijst met soorten is lang. Door al het vogelleven blijf je al snel lang hangen rond de hut, je zou bijna vergeten dat je pas 600 van 5.000 meter hebt afgelegd.

Schilderijlandschap

Je loopt langs de IJssel, die exact de andere kant op stroomt, letterlijk tussen de koeien. De lucht is blauw, maar de eerste hoge wolken melden zich. Je denkt: ik ken dit. Alsof je door een beeld loopt waar je eerder bent geweest of wat je eerder hebt gezien. In de verte ligt Zalk. Torenspits. Dijk. Grasland met voorjaarsbloeiers. Koeien. Zou zomaar een schilderij kunnen zijn.

En dan het ach-ja-moment: Voerman. Natuurlijk. Je loopt hier in een Voerman-landschap. Jan Voerman (1857-1941) heeft jarenlang rondom Hattem geschilderd, een vestingstadje dat een paar kilometer stroomopwaarts ligt. Hij was gefascineerd door de IJssel, de wolken en het licht. En wanneer je hier wandelt, begrijp je die fascinatie volkomen.

Praktisch

De Vreugderijkerwaard is een natuurgebied langs de IJssel bij Zwolle en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het startpunt van de wandeling is KP J10 bij de biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, Zwolle.

Vanaf  KP J13 volg je de blauwe paaltjes van het laarzenpad. Honden zijn niet toegestaan. Let op: bij hoog water kun je deze route niet lopen. Hier vind je de gps-track van de route.

Wandel meer natuurommetjes

  • Wil je het voorjaar optimaal ervaren? Dat kan in De Onlanden bij Groningen.
  • Wandel met dit natuurommetje over landgoederen en door eeuwenoud bos en duin rondom het schilderachtige Bergen in Noord-Holland.

Foto’s: Daniël Mulder

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen