Roots zoekt: Natuurpadwachters

Daniël Mulder

3 February 2023 .

natuurpadwachter

Het langste NATUURPAD van Nederland bestaat ruim 6 jaar. Om het pad actueel te houden, zoeken we wandelaars die vrijwillig een traject van het Natuurpad willen controleren. Kortom: Roots zoekt Natuurpadwachters.

Het langste NATUURPAD van Nederland – ook wel het Roots Natuurpad genoemd – is een avontuurlijke langeafstandwandeling van ruim 450 km. Het voert je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België. Uniek aan deze route is dat het asfalt zoveel mogelijk vermeden wordt; maar liefst 70% van de route gaat over onverharde paden, zoals bos-, schelpen- en boerenpaden en zandweggetjes. Precies die paden die je stap vertragen zodat je nog meer kunt genieten van de natuur om je heen.

Als Natuurpadwachter – hier zie je een stuk pad van traject 2 – controleer je alles op en rond het tracject: van bushalte tot klaphekjes. Foto: Marcel van Kammen

Natuurpadwachters gezocht

Het Roots Natuurpad bestaat ruim 6 jaar en inmiddels is de gids toe aan de 9e druk. Door de jaren heen is er op en rond het pad het nodige veranderd: paden zijn verlegd of afgesloten, paaltjes verdwenen, onverharde paden werden verhard en bushaltes verplaatst.

Kaartmateriaal van het Roots Natuurpad.

Op onze website hebben wij deze aanpassingen doorgevoerd, maar om het pad van Delfzijl tot Goirle weer helemaal up-to-date te maken, willen we alle trajecten van het pad controleren. Daarom zoekt Roots Natuurpadwachters die vrijwillig 1 (of meerdere) trajecten van het Roots Natuurpad willen nalopen.

Wie zoeken we?

Van de Natuurpadwachters vragen we om het traject nauwkeurig na te lopen en onderweg alles te checken: van bushaltes tot straatnamen, van de routebeschrijving tot de knooppuntnummers in het veld. Ook vinden we het prettig als je meedenkt over het traject: denk je bijvoorbeeld dat het traject meer over onverharde paden kan, dan horen we dat graag.

Het langste NATUURPAD van Nederland is ruim 450 km lang.

Ben jij een ervaren en nauwkeurige wandelaar die gewend is om met kaarten en routebeschrijvingen om te gaan (en eventueel gps-tracks), meld je dan aan om Natuurpadwachter te worden. Vermeld in de mail ook welk traject je zou willen checken.

Daarnaast zou het mooi zijn als je in de buurt woont van het traject dat je kiest. Wellicht kun je in de toekomst het traject dan bijvoorbeeld jaarlijks checken als Natuurpadwachter. Kijk hier voor een overzicht van de trajecten van het Roots Natuurpad.

Meld je aan als Natuurpadwachter

Heb je zin om een traject na te lopen als Natuurpadwachter? Mail dan naar: [email protected] en geef aan welk traject je wil controleren.

LET OP: wegens het grote aantal aanmeldingen is inschrijven (voorlopig) niet meer mogelijk.

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws