De nood is hoog: meer toiletten in de natuur voor wandelaars

Daniël Mulder

22 November 2021 .

natuurtoilet

Om natuurgebieden voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken en de natuur te beschermen tegen vervuiling, gaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten samenwerken. ‘When Nature Calls’ heet het project. Doel: dertig natuurtoiletten.

Het vinden van een openbaar toilet is al lastig in dorpen en steden. In natuurgebieden is het nog moeilijker, daar vind je bijna geen openbaar toilet. Op Wereld Toilet Dag (dat was 19 november) kondigden de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten daarom het project ‘When Nature Calls’ aan. Samen willen ze ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen in nationale parken en bij drukbezochte natuurgebieden.

30 natuurtoiletten

Suzanne Vrielink van de Maag Lever Darm Stichting: “Tijdens een groot gedeelte van de coronacrisis was de horeca dicht en met een tekort aan openbare toiletten, deden mensen noodgedwongen hun behoefte in de natuur. Met ‘When Nature Calls’ willen we het belang van openbare toiletten onderstrepen, het bos beschermen tegen vervuiling en een belangrijke drempel om de natuur in te gaan (namelijk het te kort aan natuurtoiletten) wegnemen.”

natuurtoiletten

Een natuurtoilet elders op de wereld.

When Nature Calls‘ wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van € 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, pleit ervoor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Eerder dit jaar lanceerden zij ook een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.

Toch wildplassen? Zo doe je dat netjes

Wanneer je graag een dag gaat wandelen, is het onvermijdelijk dat je op een gegeven moment moet plassen. En ja, dan is 99 van de 100 keer geen toilet in de buurt. Dus: hup, even het pad af, achter een boom. Maar wat doen we met die tissue na afloop? Veel mensen laten hem in de natuur achter, tot grote ergernis van andere natuurliefebbers. Tip: neem een ziplockzakje mee waarin je je gebruikte tissues mee naar huis neemt. Daar kun je ze netjes weggooien.

natuurtoiletten

Variant op het natuurtoilet.

Meer natuurberichten

  • Van wie is die drol? Een ode aan dierenpoep.
  • Begin september deelden we al onze 9 topfavorieten voor de ‘Comedy Wildlife Photo Awards 2021’. De winnaars zijn nu bekend gemaakt – en variëren van een koddig badderende olifant tot een dappere ‘Ninja prairiehond’. Bekijk hier de prijswinnende foto’s èn enkele van de eervolle vermeldingen.
  • Ken jij het Roots Natuurpad al? Het is een langeafstandwandeling van 456 km. Het voert je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België.

Foto’s: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen