De geur van verse thee of koffie op het wandelpad

Daniël Mulder

19 February 2021 .

De strandtenten en pannenkoekenrestaurants langs de wandelroutes zijn nog altijd gesloten. Maar als wandelaar kun je onderweg ook zelf voor hete thee zorgen of voor vers gemalen koffie. Roots testte een thermosfles van Stanley en een koffieset van Rubytec.

 Hot, hot, hot met The Legendary Classic van Stanley

‘Ik houd erg van een mooi uitzicht buiten, maar ik moet er iets te drinken bij hebben’, sprak Willem Kloos (1859–1938) eens. Waarschijnlijk doelde de dichter niet op koffie of thee… Toch is juist dat waar menig natuurwandelaar naar verlangt wanneer horeca ver weg is – of gesloten: warme koffie, warme thee. Zeker in de gure najaars- of wintermaanden.

De oplossing is simpel: thermosfles mee. Maar die lekken toch altijd? En is na een uur of vier wandelen de thee of koffie niet lauw? Nou, niet met deze fles van Stanley, met de heerlijke naam The Legendary Classic. Die belooft warme dranken tot wel 15 uur lang. Bij kamertemperatuur klopt dat zeker, na 24 uur heb je zelfs nog thee op doordrinktemperatuur.

Maar hoe presteert de thermosfles bij een temperatuur die vergelijkbaar is met een Nederlandse klimaatveranderingswinter (5,2 graden Celsius in 2018/2019)? Hup, de koelkast (circa 4 graden Celsius) in met die fles en wachten maar. Na 6 uur: gloeiend heet. Na 9 uur: heet. Nachtje slapen. Na 19 uur: lauwwarm.

Ook positief: de fles is robuust, Stanley biedt dan ook levenslange garantie. Vind je duurzaamheid – naast warme koffie of thee – belangrijk, dan is deze fles een slimme keus. Nu nog een mooi uitzicht erbij.

Stanley, The Legendary Classic 470 ml, € 39,95. Info: knivesandtools.nl.

“Heb je de nieuwe Roots van maart al gelezen? Je kunt het nummer eenvoudig online bestellen. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.”

 

Serveer met Ruby Tec kakelverse koffie in de natuur

De natuurwandelaar die van ‘vers van de pers’ houdt en geen koffie of thee wil uit een thermosfles, kan kiezen voor de ambachtelijke weg door op het wandelpad zelf koffiebonen te malen. Het outdoormerk Rubytec heeft namelijk een handig setje op de markt gebracht om onderweg verse filterkoffie te zetten.

De set bestaat uit een herbruikbare koffiefilter van ultrafijne mesh (ook geschikt voor verse thee) en een koffiemolen, waar je 15 gram bonen in kunt doen. Het hele handeltje kun je compact opbergen in de koffiebeker (met lekvrije deksel) van 0,35 liter.

Hoe gaat dat in de wandelpraktijk? Je moet natuurlijk wel heet water hebben, dus de thermosfles gaat mee. Vervolgens maal je de koffiebonen. Dat gaat soepel en een levert een heerlijk ‘ouderwets’ maalgeluid op. Dan klem je het filter op de koffiebeker – gebruik geen bredere beker, dan schiet het filter eraf is de ervaring – en hup, gemalen koffie erin en even de geur opsnuiven. Heet water erbij en klaar.

Zeker, het is even wat werk, maar het resultaat is kakelverse koffie. Voor opgeklopte melk is vast ook iets beschikbaar. Nu nog appeltaart.

De Rubytec koffieset bestaat uit drie onderdelen, die los verkrijgbaar zijn: Drip rvs koffiefilter, € 16,99, Robusta handmolen, € 34,99, bigshot geïsoleerde koffiebeker, € 26,95. Info: rubytec.nl.

Roots test regelmatig fijne outdoorspullen voor in de natuur:

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen