Wandel langs bloeiende herfsttijloos in De Plateaux-Hageven

Daniël Mulder

24 September 2021 .

Het grensoverschrijdende Brabantse natuurgebied De Plateaux-Hageven biedt in de nazomer de bloei van een bijzondere plant: herfsttijloos. Wandel met de Roots-route  langs deze planten, bekijk heide en bos en zie hoe loom de Dommel stroomt.

De plateaux-hageven

Herfsttijloos langs het wandelpad.

Langs de rand van De Plateaux-Hageven zoekt de Dommel haar weg richting de Maas. Het water wringt zich daarbij in allerlei bochten. Dat is niet altijd zo geweest. Net zoals de meeste beken en rivieren in Nederland ontkwam de Dommel niet aan de bemoeizucht van de mens. Graafmachines maakten een eind aan het natuurlijke geslinger. Een rechte beek kan het water immers sneller afvoeren. De Dommel voerde het water daardoor zo efficiënt af dat na stevige plensbuien onder andere Eindhoven en ’s-Hertogenbosch herhaaldelijk te maken kregen met wateroverlast. De graafmachines keerden terug en legden het riviertje weer zo goed mogelijk terug in de oude bedding. Van al die menselijke activiteiten valt nu niks meer te bespeuren; het hele beekdal oogt weelderig en bruist van het leven.

Bloeiende herfsttijloos in De Plateaux-Hageven

Wandelaars kunnen in de nazomer genieten van bijzondere planten en dieren in deze rustige grensstreek. Op de kalkrijke bodem groeit namelijk een bijzondere plant met een al even bijzondere herkomst. Toen hier de vloeiweiden werden aangelegd, haalde men een speciaal zaadmengsel uit de Alpen; in het voorjaar zie je hier daarom orchideeën.

Maar in september vallen de forse roze ‘krokussen’, de herfsttijloos (met één l!) op. Alleen een fragiele bloem steekt boven de grond uit, het grote blad volgt pas in de lente. Aan deze merkwaardige groeiwijze dankt de plant dan ook zijn naam.

Ga zelf de ‘herfstkrokussen’ bekijken

  • Roots heeft een wandelroute uitgezet in de De Plateaux-Hageven. Hier vind je de gps-track van de route en de routekaart.
  • Een overzicht van alle Roots-wandelingen vind je op onze website.

Nu verkrijgbaar: Roots van oktober 2021

In het nieuwe oktobernummer van Roots vind je meer over natuurwandelen in Nederland. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen