Het Purmerbos: een natuurommetje in lentesferen

Daniël Mulder

3 April 2018 .

Purmerbos

Roots maakt iedere maand een korte natuurwandeling. Deze maand is dat een natuurommetje van 6,9 kilometer door de Purmer en het Purmerbos in Noord-Holland. Je start in Ilpendam. En nu het lente wordt ontluikt dit eeuwenoude cultuurlandschap.

Purmerbos

De lente ontluikt langs de graspaden rondom Ilpendam. Foto: Jaqueline Raaijmakers

Minder dan twintig minuten met de bus – of veertig minuten met de fiets – vanaf Amsterdam CS en je staat in het ontginningsdorpje Ilpendam. Al in de twaalfde eeuw legde men hier een dam aan in het veenriviertje De Ilp om het achterliggende gebied te beschermen tegen overstromingen. Het dorp heeft hieraan zijn naam te danken. De Ilp kwam tot in de zeventiende eeuw uit in het Purmermeer, dat in 1622 werd drooggelegd. Wat overbleef was de Purmer: een polder met Purmerringvaart, Purmerdijk en tal van rechte sloten en wegen. En sinds de vorige eeuw ook het Purmerbos.

Daslook en speenkruid

Vanaf het Wapen van Ilpendam loop je eerst door het Burgemeester van Oorschotplantsoen. In dit kleine park de eerste tekenen van de lente. Vooral de onderbegroeiing met daslook en speenkruid valt op. Daslook heeft breed elliptische bladeren en bloeit in april in een stervormig scherm. Neem eens een blaadje tussen je vingers en ‘kneus’ het blad een beetje. Wat ruik je? Inderdaad, knoflook. Met deze geur nog aan je vingers wandel je via de schattige G. van der Meer-brug op weg naar weidsheid en stilte. Ook doorkruis je nog het Purmerbos.

De complete reportage vind je in de Roots van april, die je eenvoudig online kunt bestellen. Wil je al sneller op pad? Download dan hier gratis de gps-track van dit natuurommetje.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen