Reichswald: vorstelijk wandelbos net over de grens

Daniël Mulder

23 September 2021 .

Reichswald

Vanaf het park Valkhof bij Nijmegen kun je het Reichswald al zien, maar het mooiste deel ervan ligt iets verderop, bij het Duitse Kleve. Met allerlei soorten loofbomen die in de herfst het Indian summer-gevoel geven. Ga een dag op wandelvakantie met deze wandelroute van Roots.

Terwijl de lindes langs het Prinz-Moritz-Kanal knalgeel schitteren in de herfstzon, zijn de eiken van de Eichenallee nog nauwelijks gekleurd. Maar de geel met bruin omrande bladeren van de kastanje dwarrelen al naar beneden in de Kastanienallee. Het Tiergartenbos bij Kleve, net over de grens bij Nijmegen, schotelt je als wandelaar een gevarieerd palet van herfstkleuren voor.

Reichswald

Het Reichswald beslaat een gebied van 51 km2, dat gelijk staat aan ongeveer 680 voetbalvelden. Ooit heette dit het Ketelwoud en liep het zelfs van Xanten aan de Rijn tot en met de Romeinse vesting in Nijmegen. Toen het vanaf 1200 toebehoorde toe aan het Rijk van Nijmegen kreeg het de naam Reichswald.

Kleurrijk Reichswald

Bij Nederlanders staat het Reichswald bekend als saai, omdat je na het passeren van de Duitse grens bij Grafwegen een relatief eentonig naaldbos betreedt met kaarsrechte, brede paden, dat eindeloos lijkt te duren. Het Tiergartenwald bij Kleef is echter een andere wereld vol kleur en een verrassende historie. Het ligt een kilometer of tien van de grens en is daardoor nog terra incognito voor veel Nederlanders.

Reichswald

Het parklandschap De Kleefse Tuinen werd rond 1660 aangelegd.

Bekijk de digitale routekaart en download gratis de gps-track van de wandelroute. Wil je alvast in de sfeer komen, bekijk dan de video hieronder.

Meer wandelingen van Roots

  • Een overzicht van alle Roots-wandelingen (ruim 150) vind je op het wandelgedeelte van onze website.
  • Roots heeft een succesvolle serie wandelgidsen gemaakt. Onze nieuwste gids is dit voorjaar verschenen: De mooiste landgoedwandelingen van Nederland.
  • Ook een fijne nazomerwandeling: een route bij Deventer langs landgoederen en de IJssel.

Foto’s: Edwin Giesbers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen