Roots test: duurzame gear voor in de natuur

Daniël Mulder

1 June 2021 .

Roots test maandelijks duurzame outdoorspullen voor buiten. Met dit jack van Fjallraven, de ‘koffiekan’ van Hydro Flask en het zakmes van MKM ben je klaar voor een wandeltocht, buitenpicknick of de natuurcamping.

Samlaren-jacket 1a van Fjällräven is zeldzaam én mooi

Henrik Andersson, creative director bij het duurzame Zweedse outdoormerk Fjällräven, omschrijft de nieuwe Samlaren-collectie als volgt: “Van restmateriaal uit de productie maken we nieuwe producten.” In het Zweeds betekent Samlaren dan ook ‘verzamelaar’. Het groene idee achter Samlaren is dat overtollig materiaal een nieuw leven krijgt in de vorm van onder meer jassen en rugzakken.

Het aardige van dit concept is dat de gelanceerde voorjaars- en zomercollectie beperkt is en dus uniek. Roots kreeg bijvoorbeeld het Samlaren-jacket 1a opgestuurd waar er 663 van zijn gemaakt. Wij hadden nummer 252.

Het ontwerp van de jas, gemaakt van de stof G-1000, is geïnspireerd op de iconische Greenland-jas van de Zweden. De stof is een mix van katoen en polyester en is zeer slijtvast. Door de stof te waxen kun je de jas helemaal waterbestendig maken. Hoewel de jas licht aanvoelt tijdens het wandelen, heb je beslist het idee dat je ‘klimaatbestendig’ bent en zo de wildernis in kunt. Mooi is dat Fjällräven er een stijlvolle ‘hergebruiklook’ van heeft gemaakt door verschillende kleuren stof te combineren. Dat doen ze trouwens in de hele lijn: van jas tot tas. Duurzaam én stijlvol, het kan dus wel.

Fjällräven, Samlaren-jacket 1a, € 285. Info: fjallraven.com.

 

Koffie to go met Hydro Flask 12 oz

De terrassen mogen dan weer open zijn, dat wil niet zeggen dat je als natuurwandelaar je thermosfles thuis kunt laten. Er zijn namelijk genoeg natuurwandelroutes die niet langs horeca komen. Het Amerikaanse merk Hydro Flask weet dat wandelaars toch graag wat warms of juist iets koels drinken onderweg. Bier, wijn, water, thee of koffie: ze hebben voor ieder wat wils. Roots houdt het bij koffie, zeker omdat er nog ruim 20 km onverharde kilometers wandelpad liggen te wachten.

We vullen de nieuwe 12 oz – de binnenkant is van roestvrij staal – waarin 355 ml koffie past. Dop erop en klaar. De dubbelwandige isolatiefles oogt als een hip koffiekannetje en met het hengsel kun je het zo aan de rugzak hangen. Of je stopt het weg in de rugzak, want dankzij het compacte formaat – de fles is net geen 16 cm hoog – stop je hem makkelijk weg. Via een draaidop, die op de fles blijft, open je de ‘drinktuit’ en drink je makkelijk zonder te morsen. Handig ook voor in de auto of als je reist per trein. Warme dranken blijven maximaal 6 uur warm, koude dranken blijven een dag lang koel.

Een eigen fles mee is trouwens niet alleen handig tegen de dorst, je helpt ook het milieu. Je hoeft bijvoorbeeld geen plastic flessen te kopen en je gebruikt de fles keer op keer. Een win-winsituatie heet zoiets.

Hydro Flask, 12 oz coffee, adviesprijs € 29,95. Info: hydroflask.com.

Klaar voor het buitenleven met de Malga 6 van MKM

Maak je langere tochten of loop je graag een natuurwandeling zonder horeca, dan zorg je zelf voor proviand. Ben jij het type ‘bourgondische wandelaar’ dan herken je vast dat de helft (of meer) van je dagrugzak is gevuld met lekkernijen. Aangezien je geen toverknapzak hebt, moet je ruimte besparen op andere fronten. Bijvoorbeeld met een multifunctioneel zakmes.

Roots ging daarom op pad met de Malga 6 van het Italiaanse merk MKM (Maniago Knife Makers). Zelf noemen de Italianen het een mes voor ‘hikers die de dag graag afsluiten met een geweldige picknick’. Dat zie je terug in de vijf uitklapbare tools: kurkentrekker, blikopener, flesopener (met schroevendraaier), priem en een vork. Topstuk is het vlijmscherpe lemmet van bijna 7 cm lang. MKM heeft gekozen voor Böhler M390-staal, wat je zelden hoeft te slijpen, slijtvast is en niet snel roest. Het verklaart deels de prijs van het mes.

De handgreep is van micarta, dat is geen hout en geen plastic, maar een hars met geperst plantenweefsel. Ingeklapt is het mes net geen 10 cm groot en weegt 80 gram. Logisch dus dat de Malga 6 ook wel een every day carry (EDC) wordt genoemd. Voor je het weet is dit mes een vast onderdeel van je uitrusting.

MKM, Malga 6, € 129. Info: knivesandtools.nl en mkm.it.

Meer outdoorspullen die je tijd in de natuur verbeteren

Foto bovenaan: Ernst Kremers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen