Test rugzak: Tree-Kånken van Fjällräven is gemaakt van hout

Daniël Mulder

28 December 2021 .

Vrouw met rugzak

Roots test maandelijks duurzame outdoorspullen voor buiten. Deze keer een rugzak van Fjällräven, gemaakt van hout. Handig voor in de stad én het bos.

Het woord ‘fossiel’ is helemaal actueel. Klimaatverandering, hoge energieprijzen, steeds popt het op als een duveltje uit een doosje. Ook bij het duurzame outdoormerk Fjällräven is het gesignaleerd. De Zweden hebben namelijk een alternatief bedacht voor de op fossiele grondstoffen gebaseerde materialen waarvan ze hun rugtassen maken. Pine weave heet de gloednieuwe stof. “Gemaakt van hout uit gecultiveerde en gecertificeerde bossen in Noord-Zweden”, aldus Fjällräven.

Boom van een rugzak

Tree-Kånken heet deze rugtas waarvan de stof en de voering van hout is. Het ontwerp is een ode aan hun Kånken-klassieker. Productontwikkelaar Johanna Mollberg legt uit hoe stof wordt gemaakt: “Kort gezegd worden houtsnippers ingekookt tot een cellulosemassa. De massa gaat dan naar het lyocellproces, dat een soort techniek is voor het spinnen met opgeloste stoffen.
De opgeloste cellulosepulp wordt door spindoppen geduwd. Als laatste wordt het gewassen, gedroogd en in garen gesponnen.” Om de stof duurzaam en weerbestendig te maken, wordt het nog gecoat. De laatste stap is er een Tree-Kånken van maken. Dat levert een compacte en solide dagrugtas op. Geschikt voor gebruik in de stad, maar ook prima om mee door het bos te struinen. Bijna fossielvrij. Fijn idee.
Fjällräven, Tree-Kånken, adviesprijs € 129,95. Info: fjallraven.com.

Vrouw met rugzak

Meer outdoorspullen en handige wandeltips

Foto’s: Fjällräven

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen