Wandelen door stiltegebieden en stille natuur

Daniël Mulder

16 May 2024 .

stilte en wandelen

Stilte is zeldzaam in Nederland, en dat terwijl veel mensen behoefte hebben om met enige regelmaat te ontsnappen aan het lawaai en de hectiek van alledag. De beste manier om je onder te dompelen in stilte is een flinke natuurwandeling door een van de stiltegebieden. Roots maakte een nieuwe wandelgids rond het thema stilte en wandelen.

Is er een weg die je naar de stilte kan brengen? Bij Roots denken we van wel, hoewel we liever over een paadje spreken dan een weg. Het mooie is: er zijn zelfs vele paadjes die je kunnen wegvoeren van het rumoer van het dagelijks leven. Het zijn wandelpaadjes en ze liggen in natuurgebieden. Nog beter is het als die natuurgebieden onderdeel zijn van een stiltegebied.

De duinen bij Westenschouwen zijn onderdeel van een stiltegebied.
Het duingebied bij Westenschouwen in Zeeland is een officieel stiltegebied.

Om misverstanden te voorkomen: in een stiltegebied is het niet doodstil. Er mogen in die gebieden alleen natuurlijke geluiden klinken die bij zo’n gebied horen, denk aan het geluid van een trekker in landelijk gebied. In De mooiste STILTEWANDELINGEN van Nederland vind je 16 prachtige wandelroutes door stiltegebieden en stille natuurterreinen, waar de natuur, ontspanning en bezinning centraal staan. Van de Wadden tot Limburg en van de kust tot aan bos en heide: wie met deze gids op pad gaat kan ook in het drukke Nederland ontspannen en stilte ervaren.

Luister naar de stilte

De kracht van een natuurwandeling is dit: na iedere stap voel je je weer iets lichter en leger. En hoe stiller je wordt, hoe meer je hoort. Het zingen van een roodborst, het kraken van een eeuwenoude eik, het zachte gekabbel van een beekje dat je passeert. Ga maar eens luisteren als je bijvoorbeeld de route langs de Veluwse beken bij Vaassen wandelt.

Deze nieuwe wandelgids biedt niet alleen heldere wandelkaarten en informatie over de flora en fauna die je onderweg kunt zien, ook zoomen we in op de natuurgeluiden die je thuis én onderweg allemaal kunt horen. Verder bevat deze Roots-gids een extra katern met aandacht voor bijzondere wandelervaringen zoals struinen langs rivieren, de kunst van het bosbaden én het biedt een overzicht van botanische tuinen in Nederland, die vaak oases van rust zijn.

Wandelaar op Schabosche es in het Springendal stiltegebied
Het Springendal is een stil natuurgebied in het oosten van Nederland.

Nieuwe wandelgids van Roots

Bestel eenvoudig onze nieuwe gids De mooiste STILTEWANDELINGEN van Nederland (€ 17,99). In die gids staan zestien prachtige wandelroutes door stiltegebieden en stille natuurterreinen, waar de natuur, ontspanning en bezinning centraal staan. Ook vind je meer inspiratie voor rust en bezinning.

wandelgids over stilte en wandelen

Meer natuurinspiratie

  • Voor wandelaars is het lopen over een vlonderpad altijd een aangename verrassing. Vanaf zo’n pad kun je vaak perfect dieren en planten bekijken. Roots tipt 11 fraaie vlonderpaden in Nederland.
  • Ken je onze podcast over vogelluiden al? De nieuwste aflevering gaat over de geelgors. Zijn zang klinkt als de Vijfde Symfonie van Beethoven. Luister maar…

Foto’s: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen