De mooiste struinnatuur van Nederland

Daniël Mulder

6 April 2017 .

Heerlijk struinen door bossen, duinen en uiterwaarden zonder op de paden te letten. In verschillende natuurgebieden in Nederland mag je vrijuit zwerven in het spoor van reeën, konijnen en koniks. Fijn voor avontuurlijke wandelaars. In Roots vind je de 12 mooiste gebieden op een rij.

Foto: Daniël Mulder

Op steeds meer plekken zie je in natuurgebieden bordjes staan met de tekst ‘Vrij wandelen’. In zulke gebieden mag je van de paden af. Deze zogenoemde struinnatuur is echter niet nieuw. In zandverstuivingen zoals De Loonse en Drunense Duinen, het Hulshorsterzand en de duinen van Terschelling mocht je altijd al struinen.

Saskia de Heij, adviseur natuurbeleving bij Natuurmonumenten, vertelt dat struinnatuur echt kwam opzetten in de jaren 90. “Er verschenen boeken en rapporten over omdat het parallel liep met de ontwikkeling van nieuwe natuur langs bijvoorbeeld de rivieren. Bij die nieuwe gebieden hoorde ook een gebruik dat beter paste bij de wildernisachtige uitstraling. Struinen is dan logisch, want het biedt meer vrijheid.”

Overal in Nederland liggen grote en ook kleine stukken natuur waar je vrijuit mag struinen. In de 12 door Roots gekozen gebieden is het toegestaan, maar vaak in delen van het genoemde terrein. Bekijk vooraf of ter plekke altijd goed waar precies je mag struinen.

In de Roots van april vind je een groot artikel over struinnatuur in Nederland: want willen mensen wel van de paden of zijn zebang e verdwalen, schaadt gebanjer door het groen de natuur niet en wat zijn de twaalf beste plekken van Nederland om grenzeloos te zwerven?

Je leest het allemaal in het nieuwe aprilnummer. Bestel het aprilnummer eenvoudig online, je krijgt het zonder verzendkosten thuisgestuurd.

 

Foto header: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen