Twijzelermieden: het geheim van Friesland

Daniël Mulder

19 April 2018 .

Twijzelermieden

Rondom het Friese Twijzel ligt het grootste coulisselandschap van West-Europa. In het voorjaar wemelt het er van de zangvogels. In de aangrenzende mieden voeren de weidevogels de boventoon. Roots combineert via een wandeling (die je vindt in het nieuwe meinummer) door de Twijzelermieden het beste van beide werelden. En we regelden een prettige B&B waar Roots-lezers slapen met korting.

Twijzelermieden

Foto: Marcel van Kammen

Het gebied ten noordwesten van Twijzel is een zogeheten coulisselandschap. De bloemrijke graslanden zijn vrijwel allemaal omzoomd door houtwallen. Bij coulisselandschappen denk je al snel aan de Achterhoek of delen van Noord-Brabant. Dat dit type cultuurhistorisch waardevolle landschap ook in Noordoost-Friesland voorkomt, mag als een goed bewaard gebleven geheim beschouwd worden.

Wandelen door een Nationaal Landschap

Qua omvang steken de Friese coulissen de bekendere gebieden zelfs naar de kroon. Met ruim 2.000 kilometer aan houtwallen, hagen en boomsingels is het zelfs het grootste coulisselandschap in heel West-Europa. Daarom werden de Noordelijke Friese Wouden in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Reden genoeg dus voor Roots om er een wandeling uit te zetten. Ook regelden we een prettige plek om te overnachten: b&b ’t Skoalhûs. Als Roots-lezer ontvang je 10 procent korting.

Roots-arrangement: slapen in b&b ’t Skoalhûs

TwijzelermiedenAl ruim tien jaar runt Margreet Jonker haar b&b ’t Skoalhûs, dat is gevestigd in een karakteristiek pand van meer dan honderd jaar oud in het schilderachtige dorpje Westergeest in Friesland. Zelf woont ze in de naastgelegen Skoalle (school in het Fries). Haar gasten slapen in een van de drie kamers in het Skoalhûs (schoolhuis). Schone lucht, vogels, rust en ruimte, dat zijn dus volgens Jonker de belangrijkste kenmerken van het gebied. Met de Roots-route in de hand beleef je dit Friese landschap optimaal.

Prijs

Lezers van Roots krijgen bij de boeking 10 procent korting op de kamerprijs (vanaf € 65). Deze aanbieding is geldig t/m maart 2019. Let op: in de maanden juli en augustus is de minimale verblijfsduur twee nachten.

Aanbieding

– 10 procent korting op een overnachting in een van de drie kamers naar keuze.
– ontbijt met streekgebonden producten.

Info & reserveren

b&b ’t Skoalhûs, Eelke Meinertswei 6,9295 KB te Westergeest. Info: skoalhus.nl, tel.:06-10646360 of mail naar [email protected]. Vermeld bij het boeken dat het gaat om de aanbieding uit Roots.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen