Vakantiehuis Seinhuisje: slapen op het hoogste duin

Marloes Blom

12 February 2024 .

Seinhuisje

Toe aan een paar dagen onthaasten op een plek met een ongekend uitzicht over de westpunt van Terschelling? In Seinhuisje, gelegen op het hoogste duin van dit eiland, ervaar je het ultieme waddengevoel. Vooral als de zon ondergaat.

– Deze advertentie kwam tot stand in samenwerking met Buitenleven Vakanties –

Je beleeft de natuur optimaal als je overnacht in het seinhuisje op het hoogste duin (31,4 meter boven NAP) van Terschelling. Vanaf de boot loop je er zo naartoe – vlak voor de Brandaris een klein straatje in en dan sta je al onder aan het duin. Beklim het pad en je bent er: op een achtkantige bunker, de fundering van dit eenkamer­huisje en de oude zendmast. Seinhuisje werd net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd als peilstation voor de marine. Toen nieuwe navigatietechnieken deze functie overbodig maakten, raakte het minihuisje in verval. Gelukkig heeft het – dankzij Buitenleven Vakanties, Staatsbosbeheer en de plaatselijke VVV – een nieuwe bestemming.

Seinhuisje aan het water
Vanaf de boot loop je zo naar Seinhuisje toe: vlak voor de Brandaris een klein straatje in en dan sta je al onder aan het duin.
Seinhuisje ligt op de hoogste duin van Terschelling
Seinhuisje ligt op het hoogste duin van Terschelling.

Uitzicht op de sterren

Binnen oogt Seinhuisje groter dan je zou verwachten. De indeling en inrichting zijn even slim als efficiënt. De materialen en kleuren zijn afgestemd op het natuurbelevingsgevoel: ze ondersteunen op subtiele wijze de vensters op het eiland. Meteen links is de pantry, met een zitje waar je kunt ontbijten en uitkijken richting de Waddenzee. Via een doorgang tussen het toilet en de badkamer door kom je in de living. Daar zijn maar liefst drie ramen. Links en rechts van de houtkachel zijn glasplaten in de vloer aangebracht, waardoor je in de voormalige munitiekamers van de bunker kunt kijken.

Nog een verrassing, vernuftig weggewerkt onder de vloer: een ligbad. Kwestie van luiken openen, kraan opendraaien en badderen maar. ’s Avonds met uitzicht op de sterren! De slaapkamer boven heeft een groot dakraam dat uitkijkt op het westelijke deel van het eiland. Bij helder weer kijk je over de ruige natuur van Noordsvaarder en het wad tot Vlieland aan toe.

Met z’n wisselende kleurschakeringen is het uitzicht rond zonsondergang misschien wel het mooist. Een perfect moment voor een laatste wandeling, want op Terschelling mag je ook na zonsondergang in de natuurgebieden vertoeven.

Seinhuisje inrichting
In de living zijn maar liefst drie ramen.
Seinhuisje van binnen
De indeling en inrichting van Seinhuisje zijn even slim als efficiënt.
Seinhuisje keuken
Aan het zitje in de pantry kun je ontbijten en uitkijken richting de Waddenzee.
Seinhuisje slaapkamer
De slaapkamer boven heeft een groot dakraam dat uitkijkt op het westelijke deel van het eiland.
Seinhuisje met ligbad
Vanuit het vernuftig onder de vloer weggewerkte ligbad heb je ‘s avonds uitzicht op de sterren.
Seinhuisje met zonsondergang
Het uitzicht vanuit Seinhuisje is rond zonsondergang misschien wel het mooist.

Op ontdekkingstocht

Lopend ben je zo in ‘West’, zoals de eilanders West-Terschelling noemen, met z’n gezellige haven en talloze restaurantjes. Een paar tips: De Zee, Storm of De Walvis (aan het Groene Strand). Het eiland verkennen en de andere dorpen bezoeken kan perfect per fiets. Neem je die mee, dan kun je deze stallen in het schuurtje vlak bij Seinhuisje. Wandelaars kunnen hun hart ophalen met twee Roots-routes: de route op West-Terschelling (in Roots maart, en binnenkort op rootsmagazine.nl/roots-routes) en de 11 kilometer lange route vanuit Oosterend naar de Boschplaat.

Lopend ben je vanuit Seinhuisje zo in ‘West’.

Zelf logeren?

Seinhuisje op Terschelling is geschikt voor twee personen. Om zoveel mogelijk mensen ervan te kunnen laten genieten is de verblijfsduur maximaal een week (en minimaal twee nachten). Het huisje beschikt over een kitchenette zonder kookgelegenheid, met magnetron en koelkast.

Info: buitenlevenvakanties.nl/woningen/seinhuisje. Buitenleven Vakanties biedt nog veel meer vakantiewoningen voor natuurliefhebbers, zoals vakantiewoning Tien, eveneens een tweepersoonshuis (met kano) nabij de Loosdrechtse en Maarsseveense Plassen.

Tekst: Renate Wilms
Foto’s: Pauline Joosten

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen