Vakantiehuisje Harssensbosch: dé plek voor natuurliefhebbers

Marloes Blom

19 April 2023 .

Vakantiehuisje Harssensbosch

Vlak bij de stad Groningen én midden in de weilanden. Een oud boerderijtje op een historisch borgterrein is nu een comfortabel vakantiehuisje. Harssensbosch in het Reitdiepdal is dé plek voor natuurliefhebbers.

– Deze advertentie kwam tot stand in samenwerking met Buitenleven Vakanties –

Nog nooit hebben we in een keuterij geslapen, maar vandaag gaat het gebeuren! Dit woord moest ik wel even opzoeken. Een keuterij blijkt een kleine boerderij van een boer met weinig vee, een keuterboer. Het woord klinkt niet per se aantrekkelijk, maar keuterij Harssensbosch bij het Groningse Adorp ís dat wel. Dat zien we al als we nog op het fietspad door de weilanden rijden (als huurder van het huisje mag dat) en op een gracht stuiten. Ooit was dit de slotgracht van de middeleeuwse borg (Gronings voor slot of burcht) Harssensbosch. De borg en het kerkje dat op het borgterrein stond, zijn er niet meer. Alleen de binnenste slotgracht en het boerderijtje bleven over. Er is maar één toegang over de slotgracht en die leidt naar ‘ons’ keuterijtje.

Slapen binnen de slotgracht

Als we de auto uitstappen, nemen we eerst de omgeving in ons op. We kijken kilometers ver. Tegen de horizon tekenen de contouren van Groningen zich af, een van de fijnste provinciehoofdsteden van Nederland. Verder zien we weilanden vol kleur en een lucht in blauw en wit; wit van de dikke pluiswolken die her en der voorbijschuiven. En wat is die lucht heerlijk fris! We kikkeren er meteen van op, na de lange autorit. Vanbuiten ziet het boerderijtje, pal aan de slotgracht, er schattig uit: een houten hekje naar het erf, een bloementuintje tegen de zijgevel, een oude waterput. Binnen is het al net zo uitnodigend. Twee comfortabele stoelen naast de haard. Originele rode en groene plavuizen op de vloer, maar wel met lekkere vloerverwarming eronder. Een keukentafel met het mooiste en verste uitzicht van de wereld. Bedstedes! Dit gaat helemaal goed komen hier.

Vanbuiten ziet het boerderijtje, pal aan de slotgracht, er schattig uit. Foto: Pauline Joosten
Het huisje heeft twee comfortabele stoelen naast de haard. Foto: Pauline Joosten
In vakantiehuisje Harssensbosch slaap je in bedstedes. Foto: Pauline Joosten

Hazen in treintje

Harssensbosch ligt vlak bij het Reitdiep. Met de fietsen die bij het huisje horen, rijden we zo naar dit kronkelende riviertje toe. Alles kronkelt in het Reitdiepdal: de sloten, de dijkjes, de fietspaden. We slingeren naar Garnwerd en Ezinge, mooie dorpen met nog mooiere kerkjes op verhogingen hogingen in het land. Dit rivierdal hoort tot de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. 2500 jaar geleden stapelden onze voorouders hier graszoden op elkaar tot woonheuvels, die hier wierden heten. Aduarderzijl moet wel de mooiste sluis van Groningen zijn. Het weggetje kronkelt in grote lussen met het Reitdiep mee, de sluiswachterswoning blinkt in de zon, een kano glijdt tussen de geopende sluisdeuren door.

Omdat we op een borgterrein slapen, zijn we benieuwd naar de Groninger borgen die nog wel bestaan. Ooit waren het er rond de 200, nu zijn er nog 16. We bezoeken Fraeylemaborg, Borg Ewsum en Borg Verhildersum en we verbazen ons over de rijkdom, de rijke geschiedenis en de ruimte van Groningen. Wat een heerlijke provincie is dit! Naast onze dagtochtjes genieten we van ons eigen borgterrein en de weilanden. Pinksterbloemen, klaver, boterbloemen, veldzuring: in het voorjaar is het een en al kleur om het huisje heen. Grutto’s, tureluurs en kieviten cirkelen zingend door de lucht en krijsen als een roofvogel hun kuikens probeert te pakken. In treintjes rennen hazen met z’n achten of tienen achter elkaar aan. En wij? Wij zitten eerste rang voor dit schouwspel en weten dat we dit keuterijtje nooit zullen vergeten.

Varen op het Reitdiep. Foto: Laurence Delderfield

Praktisch

Harssensbosch is geschikt voor vier personen en slapen doe je in een bedstee. Dé plek voor vogelspotters op 8 km van de stad Groningen.
Info: buitenlevenvakanties.nl/woningen/harssensbosch. Buitenleven Vakanties biedt nog veel meer vakantiewoningen voor vogelliefhebbers, zoals Molenaarswoning Zeldenrust, ook in Groningen, of Molen Cabouw in Utrecht.

Tekst: Annemarie Bergfeld Foto bovenaan: Pauline Joosten

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners