Vakantiewoning Molen Cabauw: slapen naast de molen

Marloes Blom

16 August 2023 .

Vakantiewoning Molen Cabauw

Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Zo voelt het om in vakantiewoning Molen Cabauw te verblijven. Midden in het ongerepte polderland van de Lopikerwaard, op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, vergeet je de buitenwereld en word je één met de natuur.

– Deze advertentie kwam tot stand in samenwerking met Buitenleven Vakanties –

Een slobeend in de wetering, een tureluur op een paaltje en kieviten in de lucht. We komen ogen tekort als we over de lange oprijlaan door het polderland van de Lopikerwaard richting onze vakantiewoning Molen Cabauw fietsen. Na een paar honderd meter besluiten we af te stappen om de verrekijker erbij te pakken. Ons verwonderend over alle weidevogels die we nu al tegenkomen, vervolgen we wandelend onze weg langs het water. In de verte zien we ‘ons’ huisje al liggen, naast een molen, de Middelste Molen van Cabauw. Het is een dromerig oer-Hollands plaatje: het weidse, vlakke polderland, witte wolken in een helderblauwe lucht, grazende schapen en de wipwatermolen uit 1773. “Als we hier niet tot rust komen, lukt het nergens”, zeggen we lachend tegen elkaar.

Indrukwekkende uitzichten

Wanneer we die avond met een drankje op het terras voor de woning zitten, voelt de dagelijkse hectiek inderdaad al ver weg. We luisteren naar het ruisen van het riet en het gekwaak van kikkers, die zijn begonnen aan hun avondconcert. Zwijgend bewonderen we de zonsondergang, een prachtig schouwspel van kleuren. Niet verstoord door bebouwing is het uitzicht nog indrukwekkender dan we hoopten. Ook vanuit het sfeervolle huisje zelf. Overal waar je kijkt, zie je grasland en water. En helemaal in de verte ontwaar je zelfs de contouren van Utrecht en Rotterdam.

De volgende dag besluiten we op de fiets de omgeving te verkennen. We fietsen via kleine polderweggetjes richting de Lekoever en passeren monumentale boerderijen en historische dorpjes. Op de dijk langs de Lek tussen Schoonhoven en Lopikerkapel genieten we van het uitzicht op het kabbelende water en de uiterwaarden. De terugweg is met wind tegen even flink doortrappen, maar na deze fysieke inspanning is de beloning van een middag luieren bij het huisje nog groter. We blijven ons verbazen over de rust en stilte. Op een enkele wandelaar na is deze plek helemaal van ons. En van alle vogels natuurlijk, zoals de aalscholver die zijn vleugels droogt op de wieken van de molen.

Droge voeten

Als we na een goede nacht uitgerust wakker worden, ontdekken we een wapperende vlag op de molen. “Dat betekent dat hij open is voor bezoek”, vertelt molenaar Erik Stoop, die ons nieuwsgierig naar binnen ziet gluren. Na een grondige renovatie en 2,5 jaar stilstand draait de molen sinds oktober 2021 weer. Niet alleen bijzonder omdat hij al 250 jaar bestaat, maar ook omdat het de enige overgebleven molen in deze polder is. De Voorste Molen en de Achterste Molen, die samen met de Middelste Molen van Cabauw meer dan 500 jaar voor droge voeten in de Lopikerwaard zorgden, zijn afgebroken.

Door het oorspronkelijke 19e-eeuwse interieur en de levendige verhalen van Stoop over de geschiedenis van de molen worden we tijdens ons bezoek meegenomen terug in de tijd. En zo voelt het eigenlijk het hele weekend al. Alsof we een prachtig schilderij van Hollandse meesters zijn binnengestapt. Een schilderij waarin je steeds weer iets nieuws ontdekt, dus we beloven elkaar om nog eens terug te keren.

Zelf logeren?

Molen Cabauw is geschikt voor maximaal vier personen en heeft twee verdiepingen. De houtkachel in de woonkamer brengt sfeer in elk seizoen en op het terras zit je uit de wind.
Info: buitenlevenvakanties.nl/woningen/molen-cabauw. Buitenleven Vakanties biedt nog veel meer vakantiewoningen voor vogelliefhebbers, zoals Molenaarswoning Zeldenrust en keuterij Harssensbosch in Groningen.

Vakantiewoning Molen Cabauw

Tekst: Anne Bonthuis Foto’s: Pauline Joosten

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen