Van Gogh wandelroute geopend: struin door schilderachtig land

Daniël Mulder

26 February 2022 .

Van Gogh wandelroute

De eerste Vincent Van Gogh wandelroute is onlangs geopend in het Van Gogh Nationaal Park, dat in oprichting is. De wandelroute door het Brabantse land voert grotendeels langs wandelknooppunten. De route is te herkennen aan de schildjes met het opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’.

Bij museum Vincentre in het Brabantse Nuenen is de 10 kilometer lange wandelroute officieel geopend met de onthulling van een routepaneel. De nieuwe route dompelt wandelaars onder in het landschap zoals schilder Vincent van Gogh dat ooit zag. De route is de eerste in een reeks wandelingen die VisitBrabant Routebureau ontwikkelt in het Van Gogh Nationaal Park. Later dit jaar volgen Van Gogh wandelroutes rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur.

Van Gogh wandelroute

Door het land van De aardappeleters

Vanuit het centrum van Nuenen voert de route langs enkele bijzondere Van Gogh monumenten. Ook gaat de route over het terrein waar de schilder zijn eerste meesterwerk De aardappeleters maakte. De route voert vooral over onverharde paden en je loopt door de natuur zoals Vincent van Gogh haar zag: populierenlandschappen, beekdalen, broekbossen en akkers wisselen elkaar af.

Een papieren wandelkaart is voor € 2,95 verkrijgbaar bij Vincentre en in de webshop van VisitBrabant. Ook is de Van Gogh wandelroute digitaal beschikbaar.

Van Gogh wandelrouteOver Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park bestaat overigens niet officieel. Het nationaal park is nog in oprichting. Of het park er echt komt is onzeker. Vorig jaar was het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  nog kritisch over het park in oprichting.

Het Van Gogh Nationaal Park beslaat het gebied van twee grote bekensystemen in Brabant. In het westen de Mark en Aa of Weerijs en in het oosten de Dommel en Aa. Samen vormen zij het bekenlandschap van de Brabantse zandgronden, waar grote natuurgebieden en landschappen als De Loonse en Drunense Duinen, het Groene Woud en de Baronie deel van uitmaken.

Van Gogh wandelroute

Meer wandelnieuws

  • De nieuwste wandelroute van Roots voert je dwars door ‘t Roegwold in de provincie Groningen.
  • Heb je het Roots Natuurpad gewandeld (of ben je nog bezig) en wil je een aandenken aan je onverharde wandelavontuur? Dan is de Roots Natuurpad wandelpin echt iets voor jou. Je kunt de wandelpin eenvoudig bevestigen aan je rugzak.

Wandel met Roots

In Roots vind je maandelijks twee nieuwe wandelroutes. In het nieuwe maartnummer van Roots wandelen we door ‘t Roegwold en over landgoed De Paltz. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: VisitBrabant Routebureau

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen