Roots tipt: vlinderwandeling langs de Ruiten Aa in Westerwolde

Daniël Mulder

21 July 2021 .

Westerwolde

Heideblauwtje; Plebejus argus;

Het vernieuwde beekdal van de Ruiten Aa vormt de ruggengraat van het Groningse Westerwolde. En de kleinschalige landschappen rond Sellingen behoren tot de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Logisch, want je vindt er akkers, heide, bloemrijke weilanden, bosjes en vennen. Roots stippelde er een fraaie wandelroute uit.

Een idylle, rond Ter Borg, een Gronings buurtschap in de buurt van de Duitse grens. Een koekoek herhaalt zichzelf, het leembruine water van de Ruiten Aa glimt in het zonlicht, een hooibeestje fladdert wat oranje tinten door de lucht en een boer wandelt kalm met een greep in de hand over een brugje. Zijn boerderij staat aan de rand van de Ruiten Aa, hij wijst het aan. “Daar ben ik geboren en ik ben er nooit meer weggegaan. Het is hier prachtig, hoewel ik er na 67 jaar wel een beetje aan gewend ben geraakt.”

Westerwolde
Om de flora en fauna in en langs de beek te herstellen is vanaf 1991 gewerkt aan een meer natuurlijke en meanderende Ruiten Aa. Dit jaar worden de laatste werkzaamheden afgerond. Jelka Vale, boswachter bij Staatsbosbeheer: “Dit is een uniek project in Nederland. Van de bron in het Bargerveen tot aan de monding in de Dollard is het Natuurnetwerk op elkaar aangesloten.”

Deze Roots-wandelroute rond Sellingen doorkruist Westerwolde, een streek in het oosten van de provincie Groningen. De beken Ruiten Aa, Mussel Aa en Westerwoldse Aa vormen zo’n beetje de ruggengraat van dit gebied, dat nog altijd redelijk onontdekt is. Aan de schoonheid van het landschap ligt het niet. Westerwolde biedt een vleugje Drenthe, een snufje Achterhoek en de rust van Groningen. Veel beter krijg je het niet als natuurwandelaar.

Vlinderhotspot

Die landschappelijke rijkdom aan bosjes, beekjes, bloemrijke graslanden, akkers, vennen en heide werkt als een magneet op vlinders. De Vlinderstichting heeft een overzicht van de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. 23 gebieden staan op de kaart: van de duinen van Texel tot de Brunssummerheide in Limburg én Ter Borg in Westerwolde.

Westerwolde
Groentje

Al na 2 km wandelen, waarbij je de beenspieren eerst even mag opwarmen door een fijn stuk wandelpad langs de Ruiten Aa, sta je in Ter Borg, het grootste heideterrein van de provincie Groningen. Er grazen wat schapen, de paden glooien, hier en daar staan eiken langs het pad en via doorkijkjes zie je vennen glinsteren als zwarte spiegels.

Volgens Leon Luijten, boswachter ecologie van Staatsbosbeheer, maak je hier goede kans op het heideblauwtje en het groentje. Mooi is het moment als theorie en praktijk samenvallen. Groentjes leven op de rand van bos en hei en precies daar duikt ineens een groentje op. Het is een verrassend kleine vlinder met intens groene vleugels. Het heideblauwtje, die op de rode lijst als ‘kwetsbaar’ staat vermeld, is in het voorjaar niet te zien. “Maar wandel je hier in juli of augustus, dan zie je echt veel heideblauwtjes”, aldus Luijten.

Meer inspiratie voor natuurwandelingen in Roots

Foto’s Edwin Giesbers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen