Wandelarrangement: lopen over Gelderse landgoederen bij ’t Harde

Daniël Mulder

3 februari 2019 .

't harde

Aan de rand van de Veluwe liggen bij ’t Harde de landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg. Wandel – met de nieuwe route uit het februarinummer – via imposante bomenlanen, een zandverstuiving en beschutte paadjes door een monumentaal landschap waar de tijd al eeuwen is gestold. Wil je er een weekendje weg van maken? Profiteer dan van het Roots-arrangement in B&B de Haere.

Landhuis Zwaluwenburg. Foto: Ernst Kremers

De landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg bij ’t Harde liggen op de overgang van de Veluwe naar de lager gelegen gronden van de voormalige Zuiderzee. Het statige landhuis van Zwaluwenburg – dat in 1728 werd verbouwd tot wat het nu is – met slotgracht, imposante bomenlanen en houtwallen ligt er tegenwoordig piekfijn bij. Toch doemt deze vraag op: waarom is in de middeleeuwse wildernis op deze plek een landhuis gebouwd?

Patrick Smits, die namens natuurorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen landgoed Zwaluwenburg beheert, legt uit dat de locatie juist logisch is. “Het landgoed ligt precies op de overgang tussen het hoge land van de Veluwe en de lage vruchtbare gronden – waar het zoete kwelwater omhoog kwam – langs de voormalige Zuiderzee. Er is hier zelfs een boerderij met de naam Vloedeinde, tot daar kwam de Zuiderzee bij hoogwater. Het landgoed van nu, waar volop wordt gewandeld, is niet te vergelijken met dat van vroeger. Je moet je realiseren dat een landgoed vroeger een bedrijf was met diverse boerderijen, daar werd hard gewerkt. Op landgoed Zwaluwenburg bestaan alle acht boerderijen trouwens nog, en ze zijn min of meer nog helemaal intact.”

't harde

Foto: Ernst Kremers

Wil je meer weten over de natuur op de landgoederen en de geschiedenis, lees dan de complete reportage van 9 pagina’s (inclusief routekaart en – beschrijving en gratis gps-track) in de nieuwe Roots. Nu te koop in de winkel of online. Daarin vind je ook onderstaand arrangement.

Roots Lezersaanbieding: logeren in B&B de Haere

't hardeIn de buurt van de oude vestingstad Elburg en aan de rand van natuurgebied De Haere vind je de gelijknamige B&B de Haere. De comfortabele B&B zit aan de woonboerderij van eigenaren Jaap en Susanne de Jong, maar heeft wel een eigen ingang. Vanuit de landelijk gelegen B&B haak je snel in op de Roots-wandelroute.

Prijs
€ 67,50 (normaal € 75) op basis van twee personen (inclusief toeristenbelasting). Deze aanbieding is geldig t/m 31-05-2019.

Arrangement
– 1x overnachting met 10 procent korting.
– 1x uitgebreid ontbijt.
– Koffie en thee op de kamer.

Info & reserveren
Kijk op bnbdehaere.nl of bel 0525-656539. Vermeld dat het gaat om het ‘Roots-arrangement’.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen