Wandelblog: wolken van stof in de Drentsche Aa

Daniël Mulder

9 september 2021 .

Drentsche Aa

Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. In nationaal park Drentsche Aa, waar sloten worden gedempt om planten te helpen, is niet iedereen enthousiast over dat plan, hoort hij vanaf een bankje…

Wandelaars willen af en toe ook wel even zitten. Liefst op een bankje. In nationaal park de Drentsche Aa begrijpen ze dat, bankjes zijn daar geen rodelijstsoort. Omdat het een zomerse septemberdag was, waren diverse bankjes bezet. Wat doe je dan? Doorwandelen, hopend op een leeg bankje. Uiteindelijk vond ik er een. Het stond bij een driesprong van zandwegen. Het bankje bood uitzicht op weilanden en bomenrijen. Laat ik zeggen: een dagdroomlandschap.

Drentsche Aa
Brugje over het Schipborgerdiep.

Opeens kwam een auto aangereden. Het stof wolkte mooi op achter de auto. Het leek wel een film. De auto remde, een hond sprong eruit en een man stapte uit. Hij liep naar een informatiebordje dat naast het bankje stond. Het was een nieuw bordje. Ik had de tekst al gelezen.

Drentsche Aa: sloten dempen

Staatsbosbeheer gaat in de omgeving van het bankje een aantal sloten en greppels dempen of ondieper maken. Dan stroomt het regenwater minder makkelijk weg. Dat is goed, want nu wordt het gebied geteisterd door neerslag van stikstof en dat is niet goed voor planten die van een voedselarme bodem houden. Als het gebied natter wordt, dan heeft stikstof, die de bodem juist voedselrijk maakt, minder impact. Of zoiets.

Die man las dat verhaal dus. Terwijl hij las, gaf hij commentaar: “Staatsbosbeheer doet maar wat, nu gaan ze weer sloten dempen. Ze weten helemaal niet wat ze aan het doen zijn…”

Ik wist niet of hij het tegen mij had of dat hij hardop mopperde. Ik zei daarom maar: “Ze proberen in ieder geval de natuur een handje te helpen.”

De man, die klaar was met lezen, liep weer terug naar de auto: “We hebben helemaal geen natuur meer in Nederland.” Zijn vrouw, die de auto bestuurde, draaide het raampje naar beneden en zei: “We laten de hond zo achter en rijden dan weg. Dat u niet denkt, dat wij de hond achterlaten. Hij rent achter de auto aan.”

Ze reden weg. Weer stofwolken. De hond stoof inderdaad achter de auto aan. Ik wandelde verder. Door natuur die blijkbaar geen natuur was.

Drentsche Aa
Vlonderpaadje langs het Taarlose Diep.

Meer berichten over wandelen

Foto’s: Daniël Mulder


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen