Wandeltip: een boomkikker langs het wandelpad

Daniël Mulder

12 April 2018 .

boomkikker

April is de maand dat de boomkikkermannetjes naar het voortplantingswater trekken. Daar laten de mannetjes goed van zich horen. De boomkikkerkoren zijn, vooral op wat warmere avonden (vanaf 15 graden Celsius), tot op een kilometer afstand te horen. Ga eens luisteren naar de boomkikker. Bijvoorbeeld met deze speciale wandelroute van Roots in Zeeuws-Vlaanderen.

boomkikker

Boomkikker. Foto: Edwin Giesbers

Heggenkikker

Boomkikkers hebben hun naam te danken aan, je raadt het al, het leven in bomen. In Zeeuws-Vlaanderen worden boomkikkers ook wel heggenkikkers genoemd. Eigenlijk slaat die tweede naam de spijker beter op zijn kop. Hoewel de felgroene amfibieën met gemak meters hoog een boom in klimmen, zul je ze vaker spotten op lager gelegen begroeiing zoals een braamstruik of een meidoornhaag. En dat vooral in april en mei op een warme zomeravond.

Bolwerk met boomkikkers

Retranchement is een grensplaatsje gelegen in Zeeuws-Vlaanderen. Het staat al lange tijd bekend als een echt ‘boomkikkerbolwerk’. Waar de soort in de jaren 80 met slechts 24 getelde mannetjes moeite had met overleven, nemen de aantallen de laatste jaren weer toe tot wel 1600 exemplaren.

De omgeving van Retranchement is uitgestrekt en groen met veel flora en fauna. Het leent zich dus perfect voor het maken van mooie, rustgevende wandelingen. Roots heeft daarom een wandelroute uitgezet, die je laat zien wat het Zeeuws-Vlaamse landschap heeft te bieden. Inclusief roepende boomkikkers. Download hier de gratis gps-track.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen