Hobokense Polder: een groene oase in Antwerpen

Daniël Mulder

3 May 2018 .

Hobokense Polder

Eerst een braakliggend bouwterrein. Daarna werd het een weelderig begroeid natuurgebied. Dat is in het kort de Hobokense Polder bij Antwerpen. Een ontstaansgeschiedenis zoals bij de Oostvaardersplassen. Maar er is één verschil. De Hobokense Polder kun je helemaal doorkruisen. Met het natuurommetje van Roots beleef je dit gebied dus optimaal. De complete reportage vind je in het nieuwe meinummer.

Hobokense Polder

Kuifeenden in de Hobokense Polder. Foto: Idde Lammers

In de jaren 60 werd rond Antwerpen de ring aangelegd. Ook werd de Kennedytunnel gegraven. Hierbij kwam een enorme berg grond vrij. Besloten werd de Hobokense Polder ten zuidwesten van de havenstad op te hogen. Er waren toch al plannen om in de polder woonwijken aan te leggen. En om industrieterreinen te realiseren. Dit is voor een gedeelte ook gebeurd. Maar 1,7 km2 ontsprong de bouwdans. Wat dat betreft lijkt de ontstaansgeschiedenis op die van de Oostvaardersplassen. De natuur kreeg vrij spel. Inmiddels is het de Hobokense Polder een beschermd natuurgebied. En ook een groene oase. Een oase omgeven door bedrijvigheid en de drukbevaarde Schelde.

In gouden gloed

De Hobokense Polder absorbeert je vanaf de eerste stap. Weg is het industriële kabaal. Weg zijn de voortrazende treinen en auto’s. Roodborsten verdedigen vanuit de bloeiende meidoorns hun territorium. De felgekleurde brem staat in volle bloei. Het vormt gele accenten tussen het frisse lentegroen. In de onderlaag laat de winterkoning van zich horen. Ongelooflijk hoe veel geluid zo’n klein vogeltje kan produceren. De vroege ochtendzon geeft de begroeide polder een gouden gloed. De perfecte start dus voor een wandeling.

Hobokense Polder

Natuurommetje Hobokense Polder

De Hobokense Polder ligt in de bocht van de Schelde bij Antwerpen. In 2016 werd de Hobokense Polderwandeling  uitgeroepen tot ‘Wandeling van het Jaar’ in de Provincie Antwerpen. Het startpunt van de route is de parkeerplaats aan het einde van de Scheldelei. Postcode: 2660 Hoboken-Antwerpen, België. De route is bewegwijzerd. Volg de witte markering met het logo ‘A.S. Adventure’. Maar je kunt de route ook vinden via de site Wandelingen of de Roots-pagina van RouteYou.

Meer natuurommetjes

Maandelijks publiceert Roots een Natuurommetje. Dit is een korte en groene wandeling van niet meer dan 5 tot 6 kilometer. Recent wandelde Roots daarom ook op de stuwwal bij Beek. En we verkenden dus ook het Purmerbos. Een overzicht van alle natuurommetjes vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen